Alzheimer Nasıl Önlenir? Genellikle 65 yaş üstü hatalarda görülür. Yapılan klinik incelemelere göre 3 hastadan 1' Alzheimer'den vefat eder ve geneli kadın hastalardır. Hasta Alzheimer olduğunu anlayamaz. Çünkü ilk evrede kısa süreli unutkanlıklar yaşar ve geri hatırlar. İlerleyen evrelerde belirtilerin artması ise hasta hastalığını fark eder. Sağlık uzmanları ve yakın çevreleri tarafından hastanın davranışlarındaki anormallikler fark edilir. Hastalığın bilen, gözle görülen belirtileri;

 Unutkanlık
 Günlük yaşantısı etkileyen hafıza kaybı
 Bildiği, yaptığı işleri yapamama, kullandığı elektronik aletleri kullanamama
 Bulunduğu ortamı yadırgama
 Kuşkucu ve şüpheci yaklaşma
 Agresif ve sinirlilik hali
 Telefon numarası, adres hatta ileri evrelerde adını soyadını karıştırıp, unutma
 Kişisel bakımını yapamama
 Aile, arkadaş ve sosyal çevreden uzaklaşma
 Sorduğu soruları tekrar etme
 Halüsinasyon görme 
Hasta en son evrede yıpranır kişisel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelir, ailesini, evini hatta kendini bile tanımaz ve yatağa bağımlı hale gelir.

Alzheimer Tedavi Yöntemleri

Alzheimer kronik bir hastalıktır. Hasta da belirtilen yavaş yavaş ortaya çıkar ve fark edilmediğinde sinsice ilerler. Herkes Alzheimer hastalığına yakalanabilir fakat yaş sınırı risk grubundadır. Alzheimer demans'ın bir türüdür. 

Alzheimer hastalığının belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığı yavaşlatabilecek tedaviler uygulanır hastaya.  Alzheimer hastasını nöroloji uzmanı, psikiyatri uzmanı ve geriatri uzmanı tedavi eder.  Bu hastalığın ilk tanısının konulması gerekli testlerin yapılmasını hastalığın erken fark edilmesi için gerekli çalışmaları yaparlar. Hastalığa yakalanma ile ilgili bazı faktörler vardır.  Yaşlılarda daha fazla görülür, 85 yaş ve üstünde 65 yaşa oranla daha fazla görülür. İkinci faktör ise aile geçmişi. Daha önceden aileden Alzheimer olan varsa, yakalanma sıklığı yaşı incelenir. Diğeri ise belirli bir gene sahip olmak.

  Alzheimer için kesin bir test bulunmamaktadır. İlk önce hastaya kan idrar testleri yapılır, başka hastalığı olup olmadığı öğrenilir. Doktor hasta hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için zihinsel, fiziksel ve görüntüleme testleri yapar. Yakın çevresi dinlenir.

Beyin yapısını sağlığını incelemek için belirli testler uygulanır. Bunların isimleri:
 Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
 Bilgisayarlı Tomografi (BT)-
 Pozitron Emisyon Tomografi (PET)
Testler yapıp tanı konulduktan sonra tedaviye başlanılır. Alzheimer’in belli bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat hastanın yaşamını kolaylaştıracak bazı tedaviler uygulanır. Psikolojik destek alması, çatışmalardan uzaklaştırılması, sakin huzurlu yaşam sürmesi sağlanır.

Alzheimer nasıl önlenir?

Sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olunması gerekir. Yağlı yiyeceklerinin tüketiminin azaltılması Alzheimer’e yakalanma riskini düşürdüğü tespit edilmiştir. Sebze ağırlıklı beslenmenin zihinsel fonksiyonlardaki olumsuzlukları engellediği görülmüştür. Kısacası kalp sağlığın iyi gelecek gıdaların Alzheimer’e yakalanma riskini minimuma indirir.

Hareketsiz yaşamdan kaçının. Düzenli yürüyüş yapmak hem sağlığını hem de akıl sağlığını koruruz. Buda Alzheimer’i engeller. Aşırı kilodan uzak durun kurtulun. Aşırı kilo hastalıkları da beraberinde getirir.