Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adıyaman Üniversitesi, Jeolojik Mirasın Korunması İçin UNESCO’ya Başvuruda Bulunacak

Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman’daki nadir jeolojik yapıları korumak ve turizme kazandırmak amacıyla UNESCO’ya başvuru yapmaya hazırlanıyor. Doç. Dr. Senem Tekin, 16 lokasyondan 5’inin korunmasını hedeflediklerini belirtti.

Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman'daki nadir jeolojik yapıları korumak ve turizme kazandırmak

Adıyaman Üniversitesi, benzersiz jeolojik yapıların korunması ve turizme kazandırılması amacıyla UNESCO’ya başvurmayı planlıyor.

Jeolojik Miras Çalıştayı’nda Önemli İncelemeler

Adıyaman Üniversitesi’nin düzenlediği Jeolojik Miras Çalıştayı’na katılan 20 bilim insanı, Adıyaman’ın çeşitli bölgelerinde 16 farklı lokasyonda incelemeler gerçekleştirdi. Bilim insanları, bu incelemeler sonucunda 5 lokasyondaki jeolojik yapıların nadir ya da yalnızca bu bölgede bulunduğunu tespit etti.

Benzersiz Yapıların Korunması İçin Harekete Geçildi

Gelen bu veriler ışığında Adıyaman Üniversitesi, tespit edilen alanların korunması ve turizmdeki değerlerinin artırılması için adımlar atmaya başladı. Adıyaman’ın Tut ilçesi’ndeki Meryemuşağı bölgesinde en eski kaya kütleleri, Eski Kahta bölgesinde Loftusia fosilleri, Besni’deki Petrollü Kastel kumtaşları ile Kahta’daki Rudist fosilleri gibi değerli yapıların, UNESCO tarafından geçici koruma altına alınması hedefleniyor.

Koruma İçin Başvuru Süreci Başlıyor

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Madencilik ve Maden Çıkarma Bölüm Başkanı Doç. Dr. Senem Tekin, “Yaklaşık beş civarında lokasyona sahibiz. Bu konuyla ilgili başvuruları Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü olarak hem UNESCO’ya hem de ilgili diğer kurum ve kuruluşlara yapacağız. Ayrıca bir komisyon oluşturarak bu konuyu daha iyi bir seviyeye taşımayı planlıyoruz. Benzer koruma önlemlerinin Nemrut dağında olduğu gibi alınmasını ve bu bölgeleri turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. Şu anda belirlediğimiz 16 lokasyon var fakat bu noktaların 5 veya 6’sının UNESCO korumasına layık olduğunu düşünüyoruz. Öne çıkan alanlardan biri de Tut ilçesinde bulunan Paleozoit dönemine ait yapılar. Bu bölgeler, yok olma riski altında ve koruma altına alınmaları gerektiğini düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı