Numan Kurtulmuş’tan İsrail Hükümetine Sert Eleştiriler
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yaptığı açıklamalarda İsrail hükümetinin uluslararası alanda kaybettiği meşruiyete dikkat çekti. Kurtulmuş, “Dünyanın nefretini kazanmış bir yönetimden bahsediyoruz; Netanyahu hükümeti. Bu hükümet, dünya halklarının gözünde meşruiyetini yitirmiştir. Eğer bu tür bir saldırganlık ve vahşet sergilemeye devam ederse, dünya genelinde güçlü bir İsrail karşıtı reaksiyonun ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.
Resepsiyondaki Siyasi Diyalog vurgusu
Kurtulmuş, TBMM 28. Dönem 4. Yasama yılı resepsiyonunda gazetecilere yaptığı açıklamalarda, etkinliğin Türkiye demokrasisi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. “Siyasi görüşlerin serbestçe ifade edildiği bir platform olan Meclis, yıllardır tüm partilerin bir araya geldiği bir alan olmuştur” diyen Kurtulmuş, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile diğer parti liderleri arasında geçen sıcak sohbetten de bahsetti.
CHP’nin Resepsiyona Katılmaması Üzerine Açıklamalarda Bulundu
Cumhuriyet Halk Partisi’nin etkinliğe katılmamasının değerlendirildiği bir soruya yanıt veren Kurtulmuş, “Ekim ayı bizim için önemlidir; anayasa gereği Meclis’in açılış günüdür. Tüm siyasi partilerin katılımı, Cumhurbaşkanı’nın görüşlerini kabullenmek anlamına gelmez. Ancak verilen bu siyasi nezaket, Meclis’te herkesin bulunmasının daha uygun olduğunu gösterir. Keşke CHP, General Kurul salonunda yer alabilseydi” ifadelerini kullandı.
Yeni Anayasa Sürecine Dair Beklentiler
Kurtulmuş, Anayasa ve komisyon çalışmaları hakkında da görüşlerini paylaştı. “Bu uzlaşı ve diyalog ortamının devam etmesi halinde, yasa çalışmaları için adım atmalıyız” diyen TBMM Başkanı, farklı siyasi partilerin işbirliğinin Türkiye’deki demokratik ortam için önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Yeni ve kapsayıcı bir anayasa için sağlıklı bir siyasi müzakere ortamı oluşturmanın gerekliliğine de değinen Kurtulmuş, bu süreçlerin ülkedeki demokratik standartları daha üst seviyelere taşıyacağına inandığını belirtti.
Kurtulmuş, sözlerini İsrail’in yalnızlaşma sürecinin devam edeceği yönündeki değerlendirmeleriyle sonlandırdı. “İsrail, tüm bu güçlü desteklerine rağmen, dünya genelinde yalnızlaşmış durumda. Eğer böyle devam ederse, daha da kötü sonuçlarla karşılaşabilir” dedi.