Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kayseri’de Kuruyemişçi Arif Cankı: Antep Fıstığı ve Fındıkta Fiyat Artışı Devam Ediyor

    Kayseri’de 20 yıldır kuruyemişçilik yapan Arif Cankı, Antep Fıstığı ve fındık gibi ürünlerin fiyatlarının son dönemde önemli ölçüde arttığını ve rekolte azlığı ile kuraklığın buna sebep olduğunu belirtti. Cankı, fiyatların gelecekte daha da yükselebileceğini, kaliteden ödün vermeden ürün seçilmesini tavsiye ettiğini söyledi.

    Kayseri'de 20 yıldır kuruyemişçilik yapan Arif Cankı, Antep Fıstığı ve

    Kayseri’de Kuruyemiş Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor

    Kayseri’de 20 yıldan beri kuruyemişçilik yapan Arif Cankı, son dönemde özellikle Antep Fıstığı’nın fiyatında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti. Cankı, “Son iki üç aydır Antep Fıstığı’nın fiyatları oldukça yükseldi.” şeklinde konuştu.

    Kuraklık Etkisi ve Rekolte Sorunları

    Antep Fıstığı ve fındık fiyatlarındaki yükselişin süreklilik kazandığını belirten Cankı, “Bu yıl kuruyemiş fiyatlarının artışı, rekolte düşüklüğü ve kuraklık nedeniyle gerçekleşiyor. Örneğin, şu an çekirdek hasat zamanı olmasına rağmen kuraklık nedeniyle onun fiyatlarında da artış var. Fındık ve Antep Fıstığı bu bağlamda en fazla yükselen ürünler arasında.” şeklinde ifadelerde bulundu. Cankı, güncel fiyatların fındık için 1,300 TL, Antep Fıstığı için ise 1,400 TL seviyelerine ulaştığını belirtti.

    Cankı, daha önce 1,000 TL’ye satışını yaptıkları fındıkların şu an 1,300 TL civarına, Antep Fıstığı’nın ise 1,400 TL’ye yükseldiğini ve bu artışın yüzde 30 ila 40 arasında değiştiğini vurguladı. Fındığın yalnızca Türkiye’de yetiştirildiğini belirten Cankı, “Dışa bağımlı bir durumdayız. Bu nedenle fındık fiyatlarında yaşanan artışlar da çok ani bir şekilde gerçekleşiyor.” dedi. Antep Fıstığı’nın ise coğrafi koşullar ve Suriye’deki savaşlar nedeniyle fiyatlarının yükseldiğini aktardı.

    Fiyat Artışlarına Dair İyimser Beklentiler

    Cankı, fiyatların daha fazla artmasını istemediklerini belirterek, “Fiyatların artmasını beklemiyoruz, fakat her geçen gün yeni zam haberleri geliyor. Yaklaşık 2-3 aydır eski fiyatlardan yeni ürün alma şansımız olmadı. Umarız fiyatlar burada kalır; ancak Antep Fıstığı ve fındık fiyatlarını artırmaya devam ediyor gibi görünüyor.” diye konuştu.

    Tüketicilere kaliteli ürünler tercih etmeleri yönünde tavsiyelerde bulunan Cankı, “Ucuz ürünlerden kaçınılması gerektiğini düşünüyorum, çünkü kaliteden ödün verilmemesi önemli. Bu ürünler bizim milli servetimiz ve onlara sahip çıkmamız gerekiyor.” şeklinde ifadeler kullandı.