Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Moldova’da Seçimleri AB Yanlısı PAS Partisi Kazandı, Muhalefet Protesto Çağrısı Yaptı

    Moldova’nın Pazar günü yapılan seçimlerini, AB yanlısı Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) kazandı. Oy oranları PAS için %49,54, Rusya yanlısı Vatansever Blok için ise %24,57 olarak belirlendi. Eski Cumhurbaşkanı Igor Dodon, hükümete istifa çağrısı yaparak protesto düzenleyeceğini duyurdu. Seçim sürecinde siber saldırılar ve güvenlik sorunları yaşandı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Moldova’da Seçim Sonuçları: AB Yanlısı PAS Partisi Zafer Elde Etti

    Moldova’da geçen Pazar günü yapılan seçimler, Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki jeopolitik denge açısından büyük önem taşıyor. Seçimlerde, AB yanlısı Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) başarı kaydetti.

    Oyların yüzde 98’inin sayılmasının ardından, PAS’ın oy oranı yüzde 49,54 olarak ilan edilirken, Rusya destekli Vatansever Blok’un (BEP) oy oranı ise yüzde 24,57 düzeyinde gerçekleşti. Merkezi Seçim Komisyonu’ndan alınan bilgilere göre, Rusya yanlısı Alternatif Blok’un oy oranı yüzde 8,07 olurken, Doğu ve Batı arasında dengeli bir politika savunan Bizim Parti’nin oy oranı da yüzde 6,25 olarak belirlendi. Sağ eğilimli Yurtta Demokrasi partisinin oy oranı ise yüzde 5,66 olarak kaydedildi.

    Seçimlere katılım oranı yüzde 52 olarak açıklanırken, Moldova’da yaşayan yurtdışındaki vatandaşlar 264 bin oy ile seçimlerde önemli bir etki yarattı. Oy kullanma işlemi yerel saatle 21:00’de sona erdi ve 101 üyeli parlamentonun belirlenmesi için 15 siyasi parti, dört koalisyon ve dört bağımsız aday yarıştı. PAS, öncekinden daha az oy almasına rağmen mecliste çoğunluğu koruyarak, Rusya yanlısı partilerle koalisyon kurmak zorunda kalmayacak.

    Sandu ve Grosu’dan Seçim İddiaları

    Moldova’nın Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Maia Sandu, seçimlerin ardından Rusya’nın müdahale girişimlerine dair bazı iddialarda bulundu. Oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, Moldova’nın geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğunu vurguladı. PAS lideri Igor Grosu da, seçim sürecindeki Rusya müdahalesinin önemli boyutlarda olduğunu belirtti.

    Muhalefetten Protesto Çağrısı

    Seçim sonuçları açıklanmadan önce, eski Cumhurbaşkanı Igor Dodon liderliğindeki Vatansever Blok, galibiyetlerini ilan ederek vatandaşları Pazartesi günü parlamentonun önünde protesto etmeye davet etti. Dodon, hükümetten istifa talebinde bulundu ve Moldova halkının oylarını savunacağına dair güvence verdi.

    Seçim Günü Olaylı Geçti

    Seçim günü, yurt dışında bulunan AB yanlısı seçmenlerin olduğu ülkelerdeki oy verme noktalarına bomba ihbarları ulaştı ve benzer durumlar Moldova içerisinde de yaşandı. Seçim web sitelerine yönelik siber saldırılar gerçekleşirken, seçim sonrası huzursuzluk yaratmayı planlayan üç kişi gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Sandu, seçimleri “belirleyici” olarak nitelendirirken, Rusya’nın ülkenin yönünü değiştirmek adına çeşitli propagandalar yürüttüğünü öne sürdü. Başbakan Dorin Recean da, Rusya’nın Moldova’ya karşı hibrit bir savaş yürüttüğünü ifade etti.

    Seçimlerden sadece iki gün önce, Rusya yanlısı iki partinin katılımı yasaklandı. Bu yasak, partisinin yasadışı finansman ve seçmenlere rüşvet verme gibi gerekçelerle savunuldu. Rusya ise, Moldova’nın bu müdahale iddialarını sürekli olarak reddettiğini belirtti.