Palandöken: Esnaf için enerji maliyetlerine özel tarife oluşturulmalı

Editör
2 Dakika Okuma
Palandöken: Esnaf için enerji maliyetlerine özel tarife oluşturulmalı

ESNAF İÇİN ÖZEL ENERJİ TARİFESİ İHTİYACI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enerji maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu esnaf ve sanatkârlar için özel bir tarife uygulanması gerektiğini belirtti.

Enflasyondaki artışın önemli bir kaynağının enerji maliyetleri olduğuna dikkat çeken Palandöken, “Bütün cihazlar artık elektrikli. Ekmek üretiminde fırıncı doğalgaz veya elektrik kullanıyor. Dolayısıyla şimdi kilovatsaat başına 4 bin – 5 bin aralığına ulaşan bu ücretlerin tamamı yüksek tarifeden ödenecek. Teknolojinin ilerlemesiyle bu faturaların yükselişi devam edecek. Bu konuyla ilgili özellikle bir proje geliştirilmesinin gerekliliği var. Diğer tarafta iş yeri kiraları ve enflasyondan kaynaklanan diğer girdi maliyetleri, esnafın bu faturaları ödemekteki zorluğunu ortaya koyuyor. Biz Enerji Bakanımıza da konuyu aktardık. Bu konuda esnaf için özel bir tarifenin olması lazım. Bilindiği üzere her şey elektrikli, teknoloji geliştikçe her şeyin elektrikle çalıştığı bir döneme neredeyse girdik. Esnaf bir iş yaparken öncelikle elektrik maliyetini düşünmekte. Ardından ısınmak için doğalgaz maliyetini ve üçüncü en büyük girdi maliyeti olan kirayı düşünmekte. Dolayısıyla fiyatlardaki dalgalanma ve enflasyondaki yüksekliğin kaynaklarından en önemlisi bu faturalardaki artış. Esnaf için özel bir tarifenin yapılması gerekiyor. Esnafın maliyeti ne kadar düşük olursa, caddeler ve sokaklar o kadar güvenli olur” dedi.

EN YÜKSEK ENERJİ TARİFESİ ESNAFTA

Ticarethane statüsündeki esnafın en yüksek enerji tarifesini kullandığının altını çizen Palandöken, “Yine sanayide kullanılan, yani esnaf dükkânlarında, kasaplarda, marketlerde, bakkallarda tüketilen elektrik ve doğalgazda en azından onlar da rahat eder. Konutta ayrı bir tarife, sanayide ayrı bir tarife uygulanmalı. Ancak esnaf dükkânları da ticarethane olarak kabul edildiği için en yüksek tarifeyi kullanmaktadır. Bununla ilgili bir çalışmanın ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde bu faturaların altından esnaf kalkamaz” ifadelerini kullandı.

İhlas Haber Ajansı

Bu Makaleyi Paylaş