Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, F-35 ve bölgesel sorunları görüştü: “Birlikte el ele bu sıkıntıları aşacağız”

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile New York’taki Birleşmiş Milletler toplantısının ardından Beyaz Saray’da görüştü. İki lider, Türkiye’nin F-35 talebi ve bölgesel sorunları ele alırken, Trump, Erdoğan’a büyük saygı duyduğunu ifade etti ve yaptırımların kaldırılabileceğini belirtti.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile New

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump’tan Kritik Görüşme

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşmede, “Birlikte el ele bölgedeki bu sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum” dedi. Trump ise, “Türkiye’ye F-35 verilmesi konusunda görüşmeler yapıyoruz” ifadesinde bulundu.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu için New York’a gitmişti ve burada yaptığı temasların ardından Washington’a döndü. Erdoğan, Beyaz Saray karşısındaki Blair House’ta konakladıktan sonra, Trump ile görüşmek üzere Beyaz Saray’a geçti. Erdoğan, protokol gereği araçla geçerken Trump tarafından kapıda sıcak bir şekilde karşılandı. İki lider daha sonra Oval Ofis’te bir araya geldi. Trump’ın kıyafetindeki F-35 rozeti dikkat çekti.

    Trump’tan Erdoğan’a Destek Mesajı

    Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Trump, Erdoğan ile uzun süredir dost olduklarını belirtti. Trump, “Cumhurbaşkanı, hem ülkesinde hem de Avrupa’da çok saygı görüyor. Burada onu ağırlamak bizim için mutluluk” dedi. Ayrıca, Türkiye ile ticari ilişkilerin önemine değinerek F-35 ve F-16 konularını gündeme getirdi. Trump, “Rahip Brunson’ı serbest bırakmasının bizim için büyük bir anlamı vardı” biçiminde de bir vurgu yaptı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Türkiye-ABD ilişkilerinin değiştiğini vurgulayarak, F-35 ve Halk Bankası sorunlarını detaylı bir şekilde ele alacaklarını söyledi. Erdoğan, “Heybeli Ada konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

    Trump’tan Putine Eleştiri

    Trump, görüşmelerde Suriye ve Rusya konularına da değinerek, “Putin’in durması gerekiyor. Ukrayna’daki savaşta çok sayıda insan hayatını kaybetti” açıklamasını yaptı.

    Liderlerin açıklamalarının ardından Trump, F-35 ile ilgili önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, “F-16’lar ve Patriotlar üzerinde de kapsamlı bir şekilde konuşacağız” dedi. Erdoğan ise, “Bölgedeki sıkıntıları birlikte aşacağız” diyerek geleceğe dair umut dolu bir mesaj verdi.

    CAATSA Yaptırımları ve Ticaret Görüşmeleri

    Trump, CAATSA yaptırımlarının kalkmasıyla ilgili, “Eğer güzel bir toplantı yapabilirsek, bu kısa sürede gerçekleşir” şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca, Türkiye’ye yönelik vergi indirimleri konusunda da Erdoğan ile görüşeceklerini ifade etti.

    Gazze’deki durumu da değerlendiren Trump, bölgedeki liderlerle harika bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve rehineleri geri almak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin ve Zelenskiy’i masa etrafında toplamaya yönelik çabalarına dikkat çeken Trump, “Erdoğan, bu konuda çok saygı görüyor ve etkili olabilir” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

    Sonuç Olarak

    Bu görüşmelerin Türkiye-ABD ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olduğu değerlendiriliyor. Her iki liderin de ilişkilerin güçlenmesini arzuladığı, ticaret ve savunma konularında birlikte çalışma kararlılıklarının ortaya konduğu bir toplantı gerçekleşti.