Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, Liselerdeki Başörtüsü Düzenlemesini İptal Etti

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla, Bakanlar Kurulu’nun liselerde başörtüsüyle eğitim düzenlemesini iptal etti. Mahkeme, değişikliğin laiklik, din ve eğitim özgürlüğüne aykırı olmadığını ancak yasal çerçevede gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Kuzey Kıbrıs’ta Başörtüsü Tüzüğü Anayasa Mahkemesi Tarafından İptal Edildi

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) öğrencilere başörtüsüyle eğitim yapma izni veren Bakanlar Kurulu’nun düzenlediği “Disiplin Tüzüğü”, Anayasa Mahkemesi tarafından geçersiz kılındı.

    Bugün Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) Anayasa Mahkemesi’nde açtığı dava için karar duruşması gerçekleştirildi. Duruşma, Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın başkanlığında yapıldı. Duruşmada, Başsavcı Yardımcısı Cemaliye Usanmaz ve öğretmen sendikalarını temsil eden Avukat Öncel Polili yer aldı. Özerdağ ve diğer yargıçlar, dava ile ilgili görüşlerini açıkladıktan sonra kararı duyurdu.

    Mahkeme: “Yasal Çerçeve Belirlenmeli”

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Bertan Özerdağ, Disiplin Tüzüğü’nün anayasanın laiklik, vicdan ve din özgürlüğü ile eğitim hakkına dair kurallarına aykırı olmadığı sonucuna vardı. Bu kararını, Avrupa Birliği İnsan Hakları Sözleşmesi, Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin önceki kararlarıyla destekledi. Özerdağ, okullarda uygulanacak düzenlemelerin yasal bir çerçeveye oturtulması gerektiğini belirtti ve Bakanlar Kurulu’nun tüzük yapma yetkisinin, bu ilkeler tanımlanmadan geçerli olamayacağını ifade etti.

    Bakanlar Kurulunun Yetki Aşımı İle Yapılan Tüzük

    Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Gülden Çiftçioğlu, tüzüğün Bakanlar Kurulu tarafından anayasal yetki sınırını aşacak şekilde hazırladığını belirtti.

    Düzenleme Yasal Süreçle Yapılmalı

    Mahkeme, laiklik, eğitim hakkı ve eşitlik konularında yaptığı değerlendirmede, Disiplin Tüzüğü’nün çoğunluk oyuyla anayasaya aykırı olmadığına hükmetti. Ancak, yürütmenin yetkisi ile temel hak ve özgürlüklerin yasal çerçeveyle sınırlandırılması konusunun Anayasa’ya uygun olmadığı sonucuna vardı. Dolayısıyla, yapılan tüzük iptal edildi. Mahkeme, Disiplin Tüzüğü’nün içeriğini laikliğe, din ve vicdan özgürlüğü ile eğitim haklarına uygun bulsa da, düzenlemenin meclis aracılığıyla yasal bir süreç ile gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.