Güney Kore, Kuzey Kore-ABD Diyaloğunu Destekleme Kararını Açıkladı
Güney Kore’nin Devlet Başkanlığı Ofisi, Kuzey Kore ve ABD arasında olası bir iletişim sürecine destek vereceklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, hükümetin amacı olarak Koreler arasında düşmanlığı sona erdirmek ve barışa giden bir yolda ilerlemek olduğu belirtildi. Ayrıca, uzun vadeli bir perspektifle gerginliğin azaltılması ve Kuzey Kore ile güven inşa edilmesi için çaba gösterileceği ifade edildi.
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un’dan Şartlı Müzakere Sinyali
Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un ABD yönetimine ilettiği şartlı müzakere teklifi, Güney Kore’de karşılık buldu. Seul yönetimi, Amerika ile Kuzey Kore arasında gerçekleşecek olası görüşmeleri destekleyeceklerini açıkladı. Başkanlık Ofisi, “Kuzey Kore-ABD iletişiminde aktif rol alacağız. Hükümet, Koreler arası düşmanlığı ortadan kaldırmayı ve karşılıklı güven tesisini amaçlamaktadır” şeklinde bir ifade kullandı.
Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması hedefinin değişmediğinin altı çizilirken, “Kore Yarımadası’nda nükleer silahlardan arınma hedefimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz” mesajı verildi. Hükümet, Kuzey Kore’nin mevcut yönetim yapısına saygı gösterdiğini ve birleşme çabalarının “kendi kendine katılma” anlayışıyla değil, karşılıklı bir anlayışla gerçekleşmesini istediğini aktardı.
Güney Kore’den Barışçıl Yaşam Vurgusu
Güney Kore Birleşme Bakanlığı, benzer bir duruş sergileyerek, uzun vadeli bir bakış açısıyla gerginlikleri azaltmayı ve iki Kore arasında barışçıl ilişkileri geliştirme çabasını sürdürme niyetinde olduklarını ifade etti.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, son açıklamasında ABD Başkanı Donald Trump’ı olumlu hatırladığını belirterek, “ABD, nükleer silahsızlanma konusundaki katı tutumunu gözden geçirirse, görüşmelere başlamamız için bir engel kalmayacak” dedi. Ancak, nükleer silahlarından asla vazgeçmeyeceklerini ifade ederek, bu silahların varlığının değişmeyeceğini belirtti.
Kuzey Kore’nin Güney Kore ile İlişkilerini Sonlandırma Vurgusu
Kim, kesin olarak Güney Kore ile hiçbir iletişim kurmayacaklarının altını çizerken, “Bir araya geleceğimiz bir durum söz konusu olmayacak. Ayrıca, ulusal çıkarları ve savunmayı başka güçlere devretmiş bir ülke ile birleşme niyetimiz yok” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gerileceğinin sinyallerini veriyor.