Gaziantep’te 7 yaşındayken babasından öğrenmeye başladığı bakırcılık mesleğini 13 ve 15 yaşındaki çocuklarına öğreten Mustafa Cengiz, çocuklarını hem okutmanın hem de meslek sahibi yapmanın mücadelesini veriyor.
Nesiller boyu süregelen bakırcılık mesleğini 33 yıl önce babasından öğrenen 40 yaşındaki Mustafa Cengiz, babasının kendisine aktardıklarını kendi çocuklarına da öğretip mesleğini yaşatmaya çalışmaktadır. Yedi yaşında mesleğe atılan ve 13 yaşındaki oğlu Alper ile 15 yaşındaki oğlu Ahmet Cengiz’e de genç yaşta mesleği öğreten Mustafa Cengiz, çocuklarıyla birlikte bu meslekle ilgilenmeye devam ediyor. İlkokul öğrencisiyken tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda babasından mesleğin inceliklerini öğrenen Mustafa Cengiz, tıpkı babası gibi çocuklarına bu mesleği öğretmenin gururunu yaşıyor. Hem çocuklarını okutmanın hem de meslek sahibi yapmanın mücadelesini veren Cengiz, babasından aldığı bilgileri kendi çocuklarına aktararak bu mesleğin unutulmasına engel olmaya çalışıyor.
Bakırcılık mesleğinde, birçok meslek dalında olduğu gibi, çırak ve yetişmiş eleman bulma sorunu başta gelmektedir. Cengiz, çocukları Alper ve Ahmet ile bu soruna bir çözüm bulmuş durumda. Alper ve Ahmet Cengiz, dede ve baba mesleğini öğrenmenin mutluluğunu yaşamaktadır. Babaları meslekte kendilerini geliştiren ve meslekteki becerileriyle yılların ustalarına taş çıkaran Alper ve Ahmet, okula gitmenin yanı sıra babalarının dükkanında da meslek öğrenmektedir. Babalarının izinden giden ve babalarıyla birlikte bakıra şekil veren Alper ve Ahmet Cengiz, yetenekleriyle dikkat çekmektedir.
7 yaşında mesleği babasından ve amcasından öğrendiğini ifade eden Mustafa Cengiz, “32 yıldır bakırcılık mesleğini yapıyorum. Çocukluğumdan beri bu mesleğin içindeyim. Deden oğula ve toruna mesleğimizi sürdürmekteyiz. Çocuklarımla birlikte baba mesleğimizi devam ettiriyoruz. Birçok meslekte olduğu gibi bizim meslekte de eleman sıkıntısı var. Bu nedenle kendi çocuklarımıza mesleği öğretiyoruz. Çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Yabancı biri gelip bu mesleği yapmıyor. Biz de bu nedenle çocuklarımıza mesleği öğretmeye karar verdik. Çocuklarla birlikte mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Hem okula gidiyorlar hem de atölyemizde bakırcılığı öğreniyorlar. Bu şekilde çocukların eğitimden geri kalmamasını sağlıyor ve meslek sahibi olmalarına yardımcı oluyoruz. Bizim dönemimizde de böyleydi. Hem okula giderdik hem de babamızın yanında meslek öğrenirdik. Şu an kimse bu tür meslekleri öğrenmek istemiyor. Yabancılar yanımıza gelip çalışmıyor. Gücümüz yalnızca çocuklarımıza yetiyor” dedi.
Lise 1’inci sınıf öğrencisi Ahmet Cengiz ise babasının mesleğini öğrendiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Bakırcılık mesleğini öğreniyorum. Babamın yaptığı mesleği yapıyorum. İlkokuldan beri hem okula gidiyorum hem de babamın yanında meslek öğreniyorum. Hem okumak hem de çalışmak istiyorum. Bu şekilde babamın mesleğini geliştirmek istiyorum. Meslek altın bileziktir” diye konuştu.
İhlas Haber Ajansı



