Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Bilecik’in Çukurören Köyü’nde 160 Yıldır Üretilen ‘Kırmızı Altın’ Biberin Hasadı Başladı

    Bilecik’in Çukurören köyünde, 160 yıllık geçmişe sahip ‘Kırmızı Altın’ biberin hasadı başladı. Müşerref Aydeniz, biberlerin kurutulup pul biber haline getirilerek Türkiye’nin dört bir yanına satıldığını belirtti. Muhtar Muhittin Dündar ise köyde gençlerin kalmadığını ve bu geleneğin devam ettiğini vurguladı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Çukurören Köyü’nde Üretimi Devam Eden Kırmızı Altın Biber

    Bilecik’in Çukurören köyünde, tarihi 160 yıla dayanan geleneksel acı biber üretimi başladı. Genetiği değiştirilmemiş tohumlarla üretilen bu özel biber, köy halkı tarafından “Kırmızı Altın” ismiyle anılmakta.

    Mübadele Döneminin İzleriyle Hasat Zamanı

    Tarihsel olarak mübadele döneminde Yunanistan’dan gelen göçmenlerle beraber köye taşınan tohumlar sayesinde devam eden acı biber üretiminde bu yıl da hasat heyecanı yaşanıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenmiş olan bu biber, köylüler tarafından toplandıktan sonra evlerin balkonlarında, çatılarda ve duvarlarda kurutulmakta. Kurutulan biberler daha sonra makineler yardımıyla pul biber haline getirilerek, Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir gibi pek çok şehre satılmaktadır.

    Gelecek Nesillere Aktarılan Bir Mirastan Bahsediliyor

    Biber üretimi ile ilgilenen Müşerref Aydeniz, bu işin köy halkı için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtiyor. Aydeniz, ‘Bu tohum bizim için çok değerli. Yıllardır bunun üzerinden geçim sağladık, çocuklarımızı okuttuk, evlendirdik. Köyümüzde pek genç kalmadı,’ diyerek duygusal bir mesaj veriyor. Kendileri için bu işin önemini vurgulayan Aydeniz, hasat edilen biberleri asarak kuruttuktan sonra tüccarlara sattıklarını ifade etti.

    Köyün Geçim Kaynağı Olarak Kırmızı Biber

    Çukurören Köyü’nün muhtarı Muhittin Dündar, köy halkının kırmızı biber dizimine başladığını duyurdu. Dündar, Mart ayında çimlendirmeye başladıkları biberleri Nisan ve Mayıs aylarında aşılayarak ekim sürecine girdiğini belirtti. Eylül ayında hasat edilen biberlerin doğal yöntemlerle bir ay içinde kurutulduğunu ve çok kısa sürede pazara hazır hale geldiğini sözlerine ekledi. Dündar, ürettikleri ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına, özellikle de büyük şehirlere gönderdiklerini vurguladı.