Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, evcil hayvanların kış aylarında tüy dökmesinin herhangi bir hastalık belirtisi olmayabileceğini ifade ederek, “Hayvanların hava şartlarına uyum sağlamak için tüyleri uzuyor” dedi.
Hava sıcaklıklarının aşırı düşmesinin hayvanların tüylerinde uzamalara ve dökülmelere neden olabileceğini belirten Akgün Ergül, “Tabii hayvanlar da aslında insanlar gibidir. Havaların soğuması ve ısınması ile yani mevsim geçişlerine bağlı olarak bazı fizyolojik özellikler vücutları tarafından tepkimelerle ortaya çıkmaktadır. Kış aylarına girmiş bulunuyoruz ve havalar oldukça soğudu. Eksi 10-15 dereceye kadar düşebiliyoruz. Bu durumu göz önüne alındığında, evde beslediğimiz evcil hayvanlarda, ister kedi olsun ister köpek, havanın soğumasıyla birlikte bazı fizyolojik değişiklikler meydana gelebiliyor. Özellikle yazdan soğuk havaya geçişte hayvanlar, sokağa karşı direncini artırmak amacıyla tüylerini uzatmaktadır. Tüylerin uzaması ile birlikte bazen dökülme olayı da artabilir. Tıpkı insanların havalar soğuyunca daha kalın giysiler giymeyi tercih etmesi gibi, hayvanlar da bu durumu atlatmak için soğuğa karşı direncini artırmak amacıyla tüylerinde uzama şekillendirir. Ancak, tüylerin aşırı dökülmesi herhangi bir hastalık belirtisi değildir; yalnızca dökülen tüylerin üzerinde veya derilerinde belirli lezyonlar veya farklı odaklar varsa, bunların bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Ergül, yaza geçiş döneminde tüylerde değişiklikler olabileceğini dile getirerek, “Tüylerin uzaması ve dökülmesinin yanı sıra, hayvanlarımızın bazı insana bulaşabilecek hastalıklara, özellikle zoonoz hastalıklara dair endişeleri olabiliyor. Tüyün yutulmasıyla hastalık olur mu ya da bizde bir sıkıntı meydana gelir mi şeklinde sorular soran yetiştiriciler veya evcil hayvan sahipleri çıkabilmektedir. Bunun en önemli çözümü koruyucu hekimliktir. Dönemsel olarak evde beslediğiniz canlıların iç ve dış parazit iğnelerini yaptırdığınızda, evdeki canlılardan insanlara bulaşabilecek zoonoz hastalıklar olmaktan uzaklaşmış olursunuz. Bu durumu burada vurgulamak isterim. Kıştan yaza geçiş döneminde, bu hayvanlar tüylerini kısaltacak ya da kışınki uzun tüylerini vücutlarıyla atarak tüyleri kısalmış olacaktır. Bu da sıcağa karşı direncin korunması amacıyla gerçekleşen bir durumdur. Bazen vatandaşlarımız, hayvanlarımızda bu tür değişiklikler olması hakkında soru sormakta. Bu, vücudun vermiş olduğu normal bir tepki olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.
İhlas Haber Ajansı





