Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Tekirdağ’da Anıldı
Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli bir parçası olan Ertuğrul Fırkateyni, 135 yıl önce II. Abdülhamid Han tarafından Japonya’ya gönderilerek Türk-Japon dostluğunun temellerini atmıştı. Bu fıkrateyn, dönemin denizcileriyle birlikte, Tekirdağ’da düzenlenen anlam dolu bir törenle yad edildi.
Anma Töreninde Duygusal Anlar
Süleymanpaşa ilçesindeki Ertuğrul Fırkateyni Anıtı önünde gerçekleştirilen anma etkinliğinde, önceden anıta Türk ve Japon bayrakları asıldı. Tören alanı, iki ülkenin bayrakları ile süslenerek, duygusal bir atmosfer yaratıldı. Programa, saygı duruşuyla başlayarak İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam edildi. Konuşmaların ardından, kaybedilen denizciler için dualar edildi ve anma etkinliğinin sonunda denize çelenk bırakıldı.
Ertuğrul Fırkateyni’nin Acı Hikayesi
II. Abdülhamid Han, 1889 yılında Japon İmparatoru Meiji’ye dostluk mesajlarını iletmek üzere Ertuğrul Fırkateyni’ni Japonya’ya göndermişti. Ancak, fırkateyn 15 Eylül 1890’da dönüş yolculuğuna çıktığında, ciddi bir kasırgayla karşılaştı. 16 Eylül’de Kaşinozaki Burnu’ndaki kayalıklara çarpan gemi, ikiye bölünerek battı. Bu elim kazada 527 Osmanlı denizcisi şehit oldu, sadece 69 kişi kurtarıldı.
Japon halkı, bu trajediden sonra Osmanlı denizcilerine yardım ederek Türk-Japon dostluğunun güçlü temel taşlarını oluşturdu. Japonya’da Türk mürettebat anıtları dikildi ve her yıl düzenlenen etkinliklerle şehitler anılıyor. Tekirdağ’da da Ertuğrul Fırkateyni’nin anısına bir mahalleye ad verilmiş ve anıtlar yapılmıştır.
Unutulmaz Bir Dostluk
Tekirdağ Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Faruk Karaküçük, törende yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi: “Bugün burada, geçmişin derinlerden gelen dostluk, fedakârlık ve kahramanlık izlerini anmak için bir araya geldik. Ertuğrul Fırkateyni, 1890 yılında Japonya’ya dostluk seferi için gitmiş, geri dönüşünde yaşanan talihsiz bir deniz kazasında 587 kahramanımızı kaybettik. Bu olay, milletimizde derin bir acı bıraksa da Türk ve Japon halkları arasında güçlü bir dostluk tesis etmiştir. Bu vesileyle, seferde yer alan Ertuğrul Süvarisi Yarbay Ali Bey’i de saygı ve minnetle anıyoruz. Onun ve arkadaşlarının vatan sevgisi, bizlere onurlu bir miras bırakmıştır.”
<h2Katılımcılar Yoğun İlgi Gösterdi
Anma törenine Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mahmut Nedim Tuncer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aytuğ Yörüyüş, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Sahil Güvenlik Karakol Komutanı S.G. Yzb. Can Çakıcı ve birçok vatandaş katılım gösterdi.
SÜLEYMANPAŞA İLÇESİNDE BULUNAN ERTUĞRUL FIRKATEYNİ ANITI ÖNÜNDE DÜZENLENEN ANMA PROGRAMI ÖNCESİNDE ANITA TÜRK VE JAPON BAYRAKLARI ASILDI.
TÖREN ALANI DA İKİ ÜLKENİN BAYRAKLARIYLA DONATILDI. PROGRAM, SAYGI DURUŞUNDA BULUNULMASI VE İSTİKLAL MARŞI’NIN OKUNMASIYLA BAŞLADI. PROTOKOL KONUŞMALARININ ARDINDAN ŞEHİTLER İÇİN DUALAR EDİLDİ. PROGRAMIN ARDINDAN ŞEHİTLERİN ANISINA DENİZE ÇELENK BIRAKILDI.
TEKİRDAĞ KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRÜ ÖMER FARUK KARAKÜÇÜK
OSMANLI PADİŞAHI II. ABDÜLHAMİD HAN, 1889 YILINDA JAPON İMPARATORU MEİJİ’YE İADE-İ ZİYARET VE DOSTLUK MESAJLARINI İLETMEK ÜZERE ERTUĞRUL FIRKATEYNİ’Nİ JAPONYA’YA GÖNDERMİŞTİ.
FIRKATEYN, JAPONYA’DA ÜÇ AY KALDIKTAN SONRA 15 EYLÜL 1890’DA DÖNÜŞ YOLUNA ÇIKTI. ANCAK GEMİ, JAPONYA’NIN YOKOHAMA LİMANI’NDAN AYRILDIKTAN KISA BİR SÜRE SONRA ŞİDDETLİ BİR KASIRGAYA YAKALANDI.
16 EYLÜL 1890 GECESİ KAŞİNOZAKİ BURNU’NDAKİ KAYALIKLARA ÇARPARAK İKİYE BÖLÜNDÜ VE BATTI. KAZADA 527 MÜRETTEBAT ŞEHİT OLDU, 69 KİŞİ İSE JAPON BALIKÇILAR TARAFINDAN KURTARILDI.