Yargıtay’dan Sıfır Araç Sahiplerine Önemli Karar
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sıfır kilometre araç sahibi olan tüketicileri koruyan örnek bir karara imza attı. Mahkeme, “EDC tipi çift kavramalı vites kutusundaki arızaların üretim kaynaklı olduğuna ve değişim yapılmasına rağmen sorunun devam ettiğine dikkat çekerek, aracın misliyle değiştirilmesine karar verilmelidir.” ifadesinde bulundu.
Dava Süreci ve Arızalı Araç İddiası
İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgilere göre, davacı avukatı, müvekkilinin 2013 yılında davalı otomotiv firmasından satın aldığı aracının teslim alındıktan sadece üç ay sonra otomatik vites sisteminde sorun yaşandığını beyan etti. Bu sorunun ilk olarak 2013 yılında şanzıman sisteminin tamamen değiştirilmesi ile giderilmeye çalışıldığını, fakat aynı arızanın çok kısa bir süre sonra tekrar ettiğini ve 2014 yılında ikinci kez şanzıman değişimine gitmek zorunda kaldığını açıkladı. Davacı, arızanın üçüncü kez tekrarlaması neticesinde Bursa’daki servisten randevu aldığı, ancak İstanbul’a taşındığı için bu randevuya gidemediğini belirtti. Müvekkili, aracın sürekli olarak tamir edilmesine rağmen onarılamayan bu arızanın gizli ayıp teşkil ettiğini savundu ve aracın ayıpsız bir şekilde değiştirilmesini talep etti. Ancak davalı taraf, davanın reddini istedi.
Mahkemenin Kararı ve Temyiz Süreci
Çorlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Mahkeme, davacının aracının iki kez şanzıman arızası yüzünden tamir gördüğünü ve bu nedenle seçim hakkının kullanıldığı ancak üçüncü arızanın ispat edildiğine dair yeterli delil sunulmadığını ifade etti. Davacı, mahkemenin bu kararını temyiz etti.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, davacının iddiasının incelenmesi gerektiği vurgusuyla, uzman bilirkişi heyetinden denetime uygun bir rapor alınması talimatını verdi.
Bozma Kararının Ardından Gelen İade ve Değişim Hükmü
Çorlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak dava konusu aracın sıfır kilometre aldıktan sonra yaşanan EDC tipi çift kavramalı vites kutusu arızalarının kullanım hatasından değil, üretim kaynaklı olduğuna karar verdi. Mahkeme, arızanın giderilemediğini belirterek aracın gizli ayıplı olduğunu ve bu sebeple tüketicinin araca güveninin sarsıldığını ifade etti. Bu nedenle, 2013 tarihinde alınan aracın davalı şirketler tarafından iade alınıp, ayıpsız bir misliyle değiştirilmesine hükmetti.
Davalı taraf ise bu kararı yeniden temyiz etti.
Sonuç ve Yargıtay’ın Onay Kararı
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, verilen kararı genel hatlarıyla doğru buldu ancak aracın iadesi esnasında her türlü saiki ile serbest teslim yapılmasına yönelik hükmün tam olarak yer almadığı kanaatine vardı. Dolayısıyla, hükmü düzelterek onadığını bildirdi.
Bu karar, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından sıfır araç satın alan tüketicilerin haklarını güvence altına alan önemli bir emsal teşkil ediyor.