Malatya İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Medya-Yapay Zeka Paneli
Malatya İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği panelde medya ile yapay zeka ilişkisi üzerinde duruldu.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panel
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü paneline Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Abdulvahap Munyar, Prof. Dr. Nurettin Güz, Gazeteci Yazar Mete Belovacıklı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, yerel medya temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan panelin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Ahmet Yatkın, yerel basının toplumsal açıdan ağır bir sorumluluk taşıdığını vurgulayarak “Yerel basın, ulusalı bilgi ile besler. Ulusal basının kaynağıdır. Yörenin en önemli toplumsal iletişim kurumudur. Millî mücadeleden bu yana Anadolu basını, toplumda umutsuzluğa karşı mücadele etmiştir. Gazetecinin silahı sözdür, kılıcı kalemidir. O söz ve kılıç, hakikatin izini sürme, mazlumun sesini duyurma ve doğru bilgiyi toplumla buluşturmak için kullanılmalıdır. Gazeteci, barış ve demokrasinin umududur” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Yatkın, Malatya’daki tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.
“Yapay zeka aynılaşmayı değil, sizin kullanımınıza göre farklılaşmayı sağlar”
Panelde konuşan gazeteci-yazar Mete Belovacıklı, yapay zekânın haber üretim sürecindeki rolüne aktararak, “Yapay zekâ, insan zekâsı gerektiren görevleri kendi kendine yerine getiriyor. İçerik oluşturmayı otomatikleştiriyor. Kullanıcı davranışlarını tahmin edip buna yönelik atılması gereken adımları belirliyor. Bizim yerimize haber yapıp sunabiliyor. Aynı zamanda bunu nasıl pazarlayacağını, kullanıcıya nasıl ulaştıracağını da biliyor. Yapay zekâya artık bir konut vermek yeterli olabiliyor. Sizin adınıza makale yazabiliyor. Önümüzdeki dönemde komutlarda farklılaşmamız gerekecek. Şimdiden hangi komutların hangi önceliklerle verileceği konusunda kurslar başladı. Aslında yapay zeka, aynılaşmayı değil, sizin kullanımınıza göre farklılaşmayı sağlar” dedi.
“Dünyada 5.6 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanıyor”
“Yapay Zekânın Epistemolojik ve Etik Sınırları” konulu sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Nurettin Güz, teknolojinin hızlı gelişimine dikkat çekerek, dünyada 5,6 milyar insanın aktif olarak sosyal medya kullandığını ifade etti. Güz, “Medya, bilim teknolojiyi yakından takip eden ilk alandır. Çünkü temelinde hız bulunmaktadır. Bu alandaki gelişmeleri takip etmemiz gerekmektedir. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla, medya içerikleriyle daha çok ilgilenir hale geldik. Dünyada 5.6 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanıyor. Sosyal medya herkesin erişebileceği bir alan. Dolayısıyla küresel boyutundan dolayı hassasiyet son derece önemlidir. Teknoloji geliştikçe bazı mesleklerin ileride ortadan kalkacağı düşünülüyor ama iletişim mesleğinin kalkacağına dair bir öngörü mevcut değil. Ancak geleneksel medya daralacaktır. İletişim mesleği ile ilgili yeni fırsatlar ortaya çıkacaktır; örneğin sosyal medya danışmanlığı” dedi.
Haber üretimi dahil medya içeriklerinde yapay zeka kullanımının kaçınılmaz olduğunun altını çizen Güz, içeriklerin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
TGC Başkanı Munyar’dan ‘çeşitlilik’ vurgusu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdulvahap Munyar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün önemine dikkat çekerek, Türkiye’de basın özgürlüğü, düşük ücretler ve sansürün hâlâ önemli sorunlar arasında olduğunu ifade etti. Munyar, “Geleneksel medya daralıyor. Medyanın tek elde toplanması doğru değildir. Çeşitlilik olmazsa yayınların inandırıcılığı da kalmaz” diyerek düşüncelerini paylaştı.
Panel, soru-cevap bölümünün ardından son buldu.
İhlas Haber Ajansı



