Adana’da Kuyumcular, Sahte Altın Satışlarına Karşı Önlem Aldı
Yurt genelinde sahte ve ayarı düşük altın satışlarının artışı, birçok vatandaşı mağdur etti. Bu durumu engellemek amacıyla Adana’da kuyumcular, iş yerlerinde “Bu iş yerinde sadece yeni tarihli darphane sarrafiye ürünleri satılmaktadır” yazılı dövizler astı. Bu yeni uygulama ile kuyumcuların yalnızca yeni tarihli darphane çeyrek, yarım ve tam altın satabilecekleri duyuruldu. Müşteriler ise, satılan altınların kesilerek eritmeye gönderileceği bilgisini aldı. Hem esnaf hem de vatandaşlar bu değişiklikten memnun.
Küresel Gelişmeler ve Altın Fiyatları
Küresel ekonomik dalgalanmaların etkisiyle altın fiyatları rekor seviyeye yükselirken, bu durum sahte altın üretimini tetikledi. Adana’da gerçekleştirilen bir operasyonda ise 12 milyon 253 bin TL değerinde 1350 adet sahte altın ele geçirildi. Bu tür operasyonlar, yurt genelinde sahte altın piyasasına karşı düzenlenmeye devam ediyor.
Kuyumcuların Aldığı Önlemler
Adana Kuyumcular Odası, son aylarda sahte altın satışlarının artış göstermesi üzerine önemli bir karar aldı. Kuyumcular artık gelen gram, çeyrek, yarım ve tam altınları analiz ettikten sonra satın alacak. Yönetmelik gereği, yalnızca 2025 tarihli darphane ürünleri satmak zorundalar. Oda, vatandaşların sahte ürünlerden korunması için bu uygulamanın önemine dikkat çekti.
Vatandaşların Yeni Ürün Tercihi
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, vatandaşları eski tarihli altın yerine yeni tarihli ürünler almaları konusunda uyardı. “Yeni tarihli ürünler alınmalı, böylece hem mağduriyetler azalacak hem de esnaf desteklenecek,” diyen Başman, piyasanın kötü niyetli şahıslardan temizlenmesi için gerekli adımları atacaklarını vurguladı.
Esnaf ve Vatandaş Memnuniyet Bildirdi
Kuyumcu esnafı Latif Mengi, uygulamanın kendileri için çok olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Vatandaşlar da, güvenli alışveriş için sadece tanıdıkları kuyumculardan altın alacaklarını belirtti. Nur Er isimli bir müşteri ise, bu uygulamayı desteklediğini ve darphane dışı ürün talebinde bulunmadığını söyledi.
Adana’da, sahte altın meselesinin sona ermesi için atılan bu adımlar, uzun vadede olumlu bir etki yaratması bekleniyor.
UYGULAMAYLA BİRLİKTE ARTIK KUYUMCULAR SADECE YENİ TARİHLİ DARPHANE ÇEYREK, YARIM VE TÜM ALTIN SATABİLECEK. MÜŞTERİLERİN SATTIĞI ALTINLAR KESİLİP, ERİTMEYE YOLLANIRKEN UYGULAMADAN HEM ESNAFLAR HEM DE VATANDAŞLAR MEMNUN OLDU.
KUYUMCULAR ARTIK DARPHANE ÜRÜNLERİ SATIYOR. ESKİ ZİYNETLER, GELDİĞİ GİBİ KESİLİP, ERİTİLMEYE GÖNDERİLİYOR.
UYGULAMAYLA BİRLİKTE ARTIK KUYUMCULAR SADECE YENİ TARİHLİ DARPHANE ÇEYREK, YARIM VE TÜM ALTIN SATABİLECEK. MÜŞTERİLERİN SATTIĞI ALTINLAR KESİLİP, ERİTMEYE YOLLANIRKEN UYGULAMADAN HEM ESNAFLAR HEM DE VATANDAŞLAR MEMNUN OLDU.
UYGULAMAYLA BİRLİKTE ARTIK KUYUMCULAR SADECE YENİ TARİHLİ DARPHANE ÇEYREK, YARIM VE TÜM ALTIN SATABİLECEK. MÜŞTERİLERİN SATTIĞI ALTINLAR KESİLİP, ERİTMEYE YOLLANIRKEN UYGULAMADAN HEM ESNAFLAR HEM DE VATANDAŞLAR MEMNUN OLDU.
ADANA’DA KUYUMCULAR İŞ YERLERİNE ‘BU İŞYERİNDE SADECE YENİ TARİHLİ DARPHANE SARRAFİYE ÜRÜNLERİ SATILMAKTADIR’ YAZILI DÖVİZLER ASTI.
ÜRÜNLERİNİ SEBZE HALİNE VERMEK YERİNE PAZARDA SATMAYI TERCİH ETTİKLERİNİ BELİRTEN ESRA, “KARPUZU UCUZA VERMİYORUZ. PAZARDA SABİT FİYATLA SATIYORUZ. SENEYE ALANI BÜYÜTÜP 15 DEKAR KARPUZ EKMEYİ PLANLIYORUZ” DEDİ.
HASAT SONRASI BABASIYLA BİRLİKTE HAFTADA İKİ GÜN PAZARA ÇIKAN GENÇ ÇİFTÇİ, KİLOSUNU 10 TL’DEN SATTIĞI KARPUZLARIYLA KISA SÜREDE TEZGAHTAKİ ÜRÜNLERİNİ BİTİRİYOR.
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ÜCRETSİZ KARPUZ VEREREK ONLARIN DUALARINI ALDIĞINI DA SÖYLEYEN ESRA, KÖYDEKİ GENÇLERE DE ÖRNEK OLUYOR. BİR HAYALİ OLDUĞUNU BELİRTEN GENÇ ÇİFTÇİ ESRA, MERCEDES OTOMOBİL ALMAYI İSTEDİKLERİNİ AÇIKLADI.
EVLİ VE 5 ÇOCUK BABASI OSMAN İNAN DA, SATIŞLARA KAVUNLA DEVAM EDİP KULLANDIKLARI TRAKTÖRÜN YERİNE YENİSİNİ ALMAYI DÜŞÜNEN KIZIYLA GURUR DUYDUĞUNU SÖYLEDİ.