Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Fransa’da Başbakan François Bayrou Hükümeti Güvenoyu Alamayarak Düştü

    Fransa Başbakanı François Bayrou, Ulusal Meclis’ten güvenoyu alamayarak istifasını vermeye hazırlanıyor. Bayrou hükümeti, 1958’den bu yana güven oylamasını kaybeden ilk hükümet oldu. Muhalefet, erken seçim çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Macron’un yeni bir başbakan ataması bekleniyor.

    Fransa Başbakanı François Bayrou, Ulusal Meclis'ten güvenoyu alamayarak istifasını vermeye

    Fransa’da Başbakan Bayrou’nun Hükümeti Düştü

    Geçtiğimiz günlerde Fransa Ulusal Meclisi’nde gerçekleştirilen güven oylamasında Başbakan François Bayrou liderliğindeki hükümet, güvenoyu alamayarak sona erdi. Bayrou, 1958’den bu yana kendi isteğiyle katıldığı bir güven oylamasını kaybeden ilk başbakan oldu.

    Oylama Sonuçları

    Gerçekleşen oylamada, 194 milletvekili Bayrou hükümetini desteklerken, 364 milletvekili karşı oy kullandı. 15 milletvekili ise çekimser kaldı. Oylama sonucunda hükümet güvenoyu alamadı ve Başbakan Bayrou’nun istifasını gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi bekleniyor. Sürecin ardından, Fransa’nın erken seçim yapma olasılığı da gündeme geldi.

    Bayrou’nun Açıklamaları ve Muhalefetin Tepkisi

    Oylama öncesinde yaptığı açıklamada Bayrou, “Hükümeti devirseniz bile gerçeği silemezsiniz. Fransa’nın mali durumu içinden çıkılmaz bir hale geldi. Ülkemizin geleceğini korumak adına tek seçenek kamu maliyesini düzeltmektir” dedi. Oylama sonrasında ise medyaya herhangi bir açıklama yapmadan meclisten ayrıldığı görüldü.

    Muhalefet tarafında ise Ulusal Birlik (RN) Partisi’nin lideri Marine Le Pen, “Meclis’in feshi artık bir zorunluluk” diyerek erken seçim çağrısında bulundu. Diğer bir muhalefet partisi olan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi’nin Grup Başkanvekili Mathilde Panot ise, mevcut hükümetin halkın güvenini kaybettiğine işaret ederek, ülkenin yeni bir başlangıca ihtiyaç duyduğunu belirtti.

    Uzlaşma Çağrısı

    Cumhurbaşkanı Macron’un partisi Rönesans’ın Genel Sekreteri Gabriel Attal, ülkedeki belirsizliklerin aşılabilmesi için cumhuriyetçi güçler arasında bir ulusal uzlaşı yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Hükümet Sözcüsü Sophie Primas ise sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Bu akşam meclisin kararını kabul ediyoruz. Ülkemize hizmet etme görevimiz sonlandı. Ancak sorunlar ortadan kalkmadı” dedi.

    Kemer Sıkma Programının Sonu

    Bayrou’nun hükümeti, geçen yıl AB’nin bütçe açığı sınırı olan yüzde 3’ün neredeyse iki katına çıkan yüzde 5,8’lik bir bütçe açığı ile karşı karşıya kalmıştı. Bu durumu kontrol altına almak amacıyla Bayrou, 2024 için 44 milyar euroluk bir kemer sıkma programı açıklamıştı. Ancak muhalefet partileri bu programı “halkın sırtına binen bir yük” olarak nitelendirerek sert bir şekilde karşı durdular.

    Fransa’da Tarihi Bir Olay

    Fransa tarihinde 1958’den bu yana ilk kez bir hükümet, güven oylaması sonrası yeterli desteği toplamayarak düşmüş oldu. Şimdiye kadar ülke genelinde toplamda 41 güven oylaması gerçekleştirilmişti.