Öğrenciler depodaki atıl malzemelerden trafo sarma makinesi yaptı

Editör
2 Dakika Okuma

**Osmaneli’deki Öğrenciler Geri Dönüşümle Trafo Sarma Makinesi Geliştirdi**

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bulunan Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Elektrik-Elektronik Teknolojileri bölümü, öğrencilerin ve öğretmenlerin katkılarıyla geri dönüşüm malzemelerini kullanarak yenilikçi bir trafo sarma makinesi tasarladı.

Projenin Tanıtımı Yapıldı

Öğrencilerin uygulamalı eğitim amacıyla gerçekleştirdikleri bu projenin tanıtımı, özel bir programla gerçekleştirildi. Trafoların elektrik enerjisinin gerilim seviyesini artırma ya da düşürme işlevini üstlendiği sarım işlemini otomatik hale getirme hedefiyle yapılan bu geliştirme, okul yönetimi ve öğretmenler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Öğrencilerin Başarılı Çalışması

Proje ekibinde yer alan Beytullah Kır, trafo sarımının temel bileşenleri olan çekirdek ve bobin yapısını esas alan bir makine inşa ettiklerini belirtti. 3D yazıcı teknolojisiyle üretilen modern makine gövdesinin, LCD ekran sayesinde motor hızlarının ve çalışma verilerinin anlık olarak takip edilebildiğini aktardı.

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Öğretmeni Sinan Köseoğlu, geliştirdikleri sistemin bir motorun çekirdeği döndürerek sarım işlemini gerçekleştirdiğini, diğer motorun ise bobin telini hareket ettirerek düzgün bir sarmanın sağlandığını ifade etti. Böylece, manuel sarımın ötesine geçildiği ve daha kontrollü bir çalışma sisteminin kurulduğu vurgulandı.

Uludeveli ise, projenin trafo sarım sürecini makine destekli hale getirerek öğrencilerin belirlenen hız ve düzen içinde güvenle uygulama yapabilmelerini sağladığını belirtti. Geliştirilen makinenin, okulda trafo derslerinde öğretim aracı olarak aktif biçimde kullanıldığı ifade edildi.

Büyük Bir Gurur Kaynağı

Okul Müdüresi Fatoş Karaca Belen, bu projeyi sadece bir makine üretimi olarak görmemek gerektiğini, bunun aynı zamanda bilgi, emek ve iş birliğinin bir çıktısı olduğunu dile getirdi. Öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamaya yansıtarak böyle anlamlı bir çalışma ortaya koymalarının gurur verici olduğunu belirtti. Son zamanlarda sosyal medya ve televizyonlarda sıkça karşılaşılan akran zorbalıkları göz önüne alındığında, ‘Maarif Modeli’ çerçevesinde öğrencilerin bilim ve teknolojiye dayalı projeler üretmelerinin kendileri için oldukça onur verici olduğunu dile getirdi. Bu proje, mesleki eğitime önemli katkılarda bulundukları gibi, okulda benzer çalışmaların artarak devam edeceğine de işaret etti.

Bu Makaleyi Paylaş