Zonguldak’ın Kestane Balı, Uluslararası Arenada Altın Ödül Sahibi
Zonguldak’ta yaşayan Muhammet ve Sevgi Akosman çifti, 9 yıl önce sadece 40 kovan ile başladıkları arıcılık serüveninde “Kestane balının memleketi Zonguldak” ifadesini uluslararası platformda kanıtlamayı başardı. Prolin değeri dünya standartlarının üstünde çıkan Zonguldak kestane balı, önce Londra’da sonra da Paris’te düzenlenen uluslararası yarışmalarda ardı ardına iki yıl ‘altın bal’ ödülünü kazanarak kalitesini ortaya koydu.
Kilimli ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki Muhammet Akosman, dededen devraldığı arıcılık mesleğini akademik bilgi ile birleştirerek geliştirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Bölümü’nden mezun olan Akosman, 2016 senesinde kendi işletmesini hayata geçirdi. Devlet desteği ile başladığı bu yolculuğu, eşiyle birlikte her yıl ilerleterek büyüttü.
Muhammet Akosman, üretim süreci ve elde edilen başarı hakkında şunları dile getirdi: “Zonguldak’ta kestane balı ve diğer arı ürünlerinin üretimini yapıyorum. Dedemden devraldığım bu meslekle, Zonguldak’ın endemik bitkileri ile özellikle kestane balının kalitesini artırmak için çabalıyoruz. Kestane balımız, yüksek kalitesi ile ön plana çıkıyor. 2024 yılında Londra’da ‘Altın Bal Ödülü’ kazanmıştık. Ardından 2025 üretiminde Paris’te de yarışmaya katıldık.”
İki Yılda İki Defa Altın Ödül Kazanmak Gurur Verici
Akosman, ardı ardına kazanılan ödüllerin hem kendileri hem de Zonguldak için büyük bir onur kaynağı olduğunu ifade etti. 2024 senesinde Londra, 2025 yılında ise Paris’te ödül aldıklarını belirten Akosman, “Bu yarışmalar sayesinde iki sene üst üste altın ödül kazandık. Bu başarı Zonguldak’a büyük bir sevinç getirdi” şeklinde konuştu.
Zonguldak kestane balının sağlık açısından da dikkat çekici bir ürün olduğunu vurgulayan Akosman, balın yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı desteklediğini ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiğini ifade etti.
Zonguldak’ın zenginlikleri arasında hem yer altı hem de yer üstü değerlerinin önemli olduğunu belirten Akosman, “Zonguldak’ın yer altı elmasının kömür, yer üstü elmasının kestane balı olduğunu sık sık dile getiriyorum. Bu bölge bizim için çok değerli. Kestane balımız da öyle. Üretime olan bağlılığımızla ilerlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Elde ettikleri bal analiz sonuçlarına da değinen Akosman, “Prolin ve diastaz değerleri bizim için önem taşıyor. Kestane balımızda bu değerler dünya standartlarının çok üstünde. Londra’da 1.980 gibi bir rakama ulaştık. Kalitemiz oldukça yüksek” dedi.
Zonguldak Kestane Balını Tanıtmak İçin Çabalıyoruz
Geleneksel ve modern yöntemleri harmanlayarak arıcılık yaptıklarını söyleyen Akosman, hedeflerinin Zonguldak kestane balını daha geniş kitlelere tanıtmak olduğunun altını çizdi. “Dededen beri süregelen bu mesleği sürdürerek, en kaliteli ürünleri üretmeye odaklanıyorum. Amacımız Zonguldak kestane balını farklı platformlarda tanıtmak” şeklinde konuştu.
Eşi Sevgi Akosman da arıcılığın kendilerinin yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve kestane balının sağlık açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. “Kestane balının sağlık yararlarını dünya ile paylaşmak istiyoruz. Antioksidan özellikleri ile bağışıklığı güçlendiriyor. Bu nedenle tüm kadın üreticileri arıcılığa yönlendirmek istiyorum” dedi.
Alınan bu ödüllerle kestane balının diğerlerinden farklı olduğunu ve en iyi balı ürettiklerini vurgulayan Sevgi Akosman, “Eşimle birlikte bu işe tutkuyla bağlıyız. Kadınların her şeyi başarabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.