Gaziantep’te Tarihi Mozaik Kaçakçılığı Operasyonu
Gaziantep’te yapılan jandarma operasyonu, yasa dışı yollardan tarihi mozaik eserler satmaya çalışan üç şahsı yakalayarak dikkatleri üzerine çekti.
Jandarma Ekiplerinin Başarılı Çalışması
Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yönlendirmesiyle tarihi eser kaçakçılığına dair kapsamlı bir çalışma başlattı. Bu çerçevede, Nurdağı ilçesinde illegal yollarla elde edilen tarihi mozaik eserleri satmaya çalışan E.Ç., M.B. ve M.B. isimli şüpheliler belirlenerek takibe alındı.
Şüphelilerin Yakalaması ve Ele Geçirilen Eserler
Yapılan teknik takip sonucunda, şüphelilerin mozaik eserleri E.Ç.’ye ait bir araçla taşıdığı ortaya çıktı. Bunun üzerine jandarma ekipleri belirlenen adrese operasyon düzenleyerek, belirtilen araçta ve şahısların üstlerinde detaylı aramalar gerçekleştirdi. Aramalarda, iki adet kültür ve tabiat varlığı niteliğinde mozaik ele geçirildi. Bu eserlerin boyutları ise 62-74 ve 87-92 cm olarak kaydedildi.
Yasal İşlemler Başlatıldı
Ele geçirilen mozaik eserler, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde koruma altına alındı. Ayrıca, gözaltına alınan üç şüpheli hakkında gerekli yasal işlemler başlatıldı.
Bu operasyona yönelik çalışmalara devam edilirken, jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığını önlemeye yönelik kararlılıkla çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.