Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yalı Mahallesi’nde Vefat Edenlerin Hatıraları, Geleneksel Fotoğraf Panosunda Yaşatılıyor

    Trabzon’un Yalı Mahallesi’nde, vefat edenlerin fotoğrafları Yalı Camii avlusundaki panoya asılarak hatıraları yaşatılıyor. Mahalle sakini Hamdi Karaçomak, bu gelenekle geçmişe bağlılıklarını pekiştirip, her yıl mevlit programı düzenlediklerini belirtti. Panoya eklenen fotoğraflarla eski insanlar anısına duygusal anlar yaşıyorlar.

    Trabzon'un Yalı Mahallesi'nde, vefat edenlerin fotoğrafları Yalı Camii avlusundaki panoya

    Trabzon’un Yalı Mahallesi’nde Anlamlı Bir Geleneğin Devamı

    Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Yalı Mahallesi, yıllardır süregelen hüzünlü fakat anlam dolu bir gelenekle dikkat çekiyor. Bu bölgede yaşamını yitiren bireylerin fotoğrafları, Yalı Camii’nin avlusundaki özel duvarda yer alıyor. Her bir fotoğraf, kaybedilenlerin anılarını yaşamaya devam ettirerek, geride kalanlara sıcak bir tebessüm sunuyor.

    Yalı Camii Avlusunda Duygusal Anlar

    Yalı Mahallesi’nde hayatını kaybedenlerin anılarını yaşatmak açısından önemli bir sembol haline gelen bu fotoğraf panosu, topluluk içinde derin bir bağ oluşturuyor. Mahalle sakinleri, her yıl düzenlenen mevlit programında bir araya gelerek vefat edenlerin anısını yâd ediyor. Mevlit esnasında okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından, fotoğrafların yer aldığı pano ziyaret ediliyor. Burada mahalleliler duygusal anlar paylaşarak, yakınlarını ve tanıdıklarını rahmetle anıyor.

    Geçmişle Bağlantıyı Güçlendiren Bir Gelenek

    Bu gelenek sayesinde geçmişte yaşamını yitiren bireylerin anıları hayatta kalıyor. Yalı Mahallesi sakinleri, bu uygulamanın hem yerel kültürü pekiştirdiğini hem de geçmişe bağlanmaları açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade ediyor.

    Muhtarın Düşünceleri: “Bu Panoyu İster İstemek Değiştiriyoruz”

    Yalı Mahallesi Muhtarı Hamdi Karaçomak, bu geleneğin yalnızca kendi mahallelerine özgü olduğunu belirterek, “Uygulama, Faroz Sosyal Kültür Derneği başkanımızın fikrinden doğdu. Camiye gelenler namaz vaktini beklerken eski anılarımızı hatırlamak için bu panoyu hazırladık. Genç nesil dahi merak ettiklerinde bu hikâyeleri paylaşabiliyoruz. Bu şekilde, geçmişimizi unutmadığımızı gösteriyoruz. Her yıl hayatını kaybedenleri ekleyerek devam ettirdiğimiz bu panonun mutlaka güncellenmesi gerekiyor. Vefat eden arkadaşlarımızı buraya dahil etmek zorundayız. Burası Faroz’un bir özelliğidir. Diğer mahallelerden gelenler de panonun güzelliğini takdir ediyor. Elimize geçen her fotoğrafı buraya koymaya çalışıyoruz; zaman zaman 150 yıl öncesine ait resimlere de ulaşıyoruz. Tüm vatandaşlarımızın resimlerini buraya ekleyerek onları anmaktan mutluluk duyuyoruz,” şeklinde açıklamalarda bulundu.