Putin, ABD’nin Ukrayna Barış Önerilerine Cevap Verdi
Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’nin Ukrayna Savaşı’nı sonlandırmayı hedefleyen bazı önerilerini kabullendiğini ve bu doğrultuda müzakere yürütmek üzere ABD’li yetkililerle görüşmeye hazır olduğunu duyurdu.
Moskova’daki Görüşmeler Sonrası Açıklama
Vladimir Putin, Orta Doğu’dan gelen ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile Trump’ın danışmanı Jared Kushner, Moskova’da düzenlenen görüşmede Ukrayna’daki barış planını masaya yatırdı. Görüşme, sabah saatlerine kadar sürerken, Peskov, bu buluşma hakkında düzenlediği basın toplantısında önemli bilgiler paylaştı. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov’un görüşmeyi “oldukça yapıcı ve faydalı” olarak değerlendirdiğini belirten Peskov, ancak toprak meseleleri konusundaki uzlaşmazlığın devam ettiğini açıkladı. Putin’in, ABD’nin önerilerini geri çevirdiğine yönelik iddialara karşı çıkan Peskov, “Bu tamamen yanlış; dün ilk kez karşılıklı bir görüş alışverişi gerçekleşti. Bazı öneriler kabul gördü, fakat bazıları kabul edilmedi. Bu, bir anlaşmaya ulaşmak için normal bir süreç” diye ifade etti. Peskov ayrıca, “ABD’nin Ukrayna Savaşı’nı sonlandırmayı amaçlayan bazı önerilerini kabul ettik ve Rusya, yukarıda belirtilen şekilde ABD’li müzakerecilerle iletişime geçmeye hazır” dedi.
Görüşmelerin Gizliliğine Önem Veriliyor
Peskov, Rusya’nın Trump yönetiminin savaşı sona erdirmek noktasındaki çabalarına teşekkür ettiğini vurguladı. Ancak, yapılan görüşmeler hakkında kamuoyuna açıklama yapılmasının yapıcı olmadığını öne sürdü. “Görüşmelerin gizli kalmasının daha faydalı olacağını düşünüyoruz; megafon diplomasisi yöntemi desteklenmemektedir. Amerikalıların da bu ilkeye uyduğunu görmekteyiz” diyen Peskov, süreç içerisinde uzmanlar seviyesinde ilerleme kaydedilmesi gerektiğini de ekledi. “Uzmanlar düzeyinde belirli sonuçlara ulaşılmalı ve bu başarılar, daha yüksek düzeydeki temasların temelini oluşturmalıdır” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.


