Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Ticaret Bakanlığı’ndan Suriye İthalat Sınırlaması Hakkında Açıklama: Tarım Ürünleri ve Tavuk Eti İçin Geçici Önlem Alındı

    Ticaret Bakanlığı, Suriye’nin 2025 Ağustos’taki tarım ürünleri ve tavuk eti ithalatına sınırlama getirdiğini açıkladı. Türkiye, Suriye’nin en büyük ticaret ortağı olarak ihracatını artırırken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat liderliğinde Türk firmaları Şam Uluslararası Ticaret Fuarı’na katılacak.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Suriye’nin İthalat Sınırlaması Hakkında Ticaret Bakanlığı’ndan Açıklama

    Ticaret Bakanlığı, Suriye tarafından getirilen ithalat kısıtlamaları ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

    Bakanlık, Suriye Kara ve Deniz Liman İdareleri Başkanlığı’nın 27 Temmuz 2025 tarihli kararı çerçevesinde, 2025 yılının yalnızca Ağustos ayı süresince bazı tarım ürünlerine (domates, salatalık, patates, kabak, patlıcan, biber, elma, üzüm, şeftali, kiraz, armut, karpuz, kavun, incir, kuru incir, sarımsak, yumurta) ve tavuk eti ithalatına getirilen kısıtlamanın, menşe farkı gözetmeksizin tüm ülkelere uygulandığını belirtti. Bu kararın geçici bir uygulama özelliği taşıdığını vurguladı.

    Türkiye Suriye İlişkileri Güçleniyor

    Açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin en önemli ticaret ortağı olduğu ifade edilirken, 8 Aralık 2024 ile 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında Türkiye’nin Suriye’ye olan ihracatında geçen yıla göre yüzde 54,31’lik bir artış yaşandığına dikkat çekildi. Ticaret Bakanlığı’nın Suriye ile olan ticaretin sürdürülebilir bir şekilde artırılması amacıyla çalışmalar yürüttüğüne de yer verildi.

    Suriye Ekonomi Bakanı Nidal-Eş Şaar’ın, 5-6 Ağustos tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret ettiği ve bu kapsamda ikili görüşmeler gerçekleştirildiği bildirildi. Ziyaret sonucunda Türkiye ile Suriye arasında 18 adet Mutabakat Zaptı imzalandığı belirtildi. Bu belgeler arasında Türkiye-Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi’nin (JETCO) kurulmasına dair bir protokol de yer alıyor.

    Şam Uluslararası Ticaret Fuarı Öncesi Hazırlıklar

    Açıklamanın devamında, 27 Ağustos’ta başlayacak olan ve Eylül ayına kadar sürecek Şam Uluslararası Ticaret Fuarı’na Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile Türk firmalarının 100’e yakın bir temsil ile yer almasının ve 1000 metrekarelik bir Türkiye pavilyonunun açılmasının planlandığı bilgisi verildi. Ticaret Bakanlığı, fuara katılacak sektörlerin öncü firmaları tarafından güçlü bir katılım sağlanacağını ifade etti. Aynı zamanda Türkiye İhracatçıları Meclisi tarafından üst düzey bir Ticaret Heyeti organizasyonunun yapılacağı da belirtildi.