Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Ulaşımda Yeni Bir Dönem: Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın Temeli 22 Ağustos’ta Atılacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın 22 Ağustos’ta temelinin atılacağını açıkladı. 224 kilometre uzunluğundaki hat, yıllık 5,5 milyon yolcu ve 15 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak ve Zengezur Koridoru’nun önemli bir parçasını oluşturacak.

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı'nın 22

    Demiryolu Hattının Temeli 22 Ağustos’ta Atılacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın temelinin 22 Ağustos Cuma günü atılacağını açıkladı. Uraloğlu, bu 224 kilometrelik hattın Zengezur Koridoru’nun kritik bir bileşeni olduğunu vurgulayarak, “Zengezur Koridoru işlevsel hale geldiğinde, Pekin’den Londra’ya kadar uzanan doğu-batı hattının daha verimli işlemesini sağlayacak.” şeklinde konuştu.

    Asya’ya Ulaşımda Önemli Adım

    Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin doğusundaki yük ve yolcu taşımacılığını güçlendirecek olan bu demiryolu hattının temel atma töreninin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Hattın, Türkiye’nin lojistik kapasitesini yükseltmekle kalmayıp, Asya’ya açılan ticaret yollarında stratejik bir güven adası olma işlevini de pekiştireceğini ifade etti.

    Yıllık Kapasite Hedefleri Açıklandı

    Bu proje için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan 2,4 milyar avroluk dış finansmanın altını çizen Uraloğlu, “Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu, 224 kilometre uzunluğunda, çift hatlı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemleriyle donatılmış şekilde inşa edilecektir. Hattımız, yıllık 5,5 milyon yolcu ve 15 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.” dedi. Proje kapsamında 5 tünel, 19 aç-kapa tüneli, 3 viyadük, 10 köprü ile toplamda 144 altgeçit, 27 üstgeçit ve 480 menfez yer alacak.

    Zengezur Koridoru ile Bağlantılar Güçlenecek

    Bakan Uraloğlu, temeli atılacak hattın Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki bağlantıyı güçlendireceğini belirterek şu ifadelerde bulundu: “Bu yeni hat, Türkiye ile Azerbaycan arasında kesintisiz bir demiryolu bağlantısını sağlamanın yanı sıra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun üretim potansiyelinin dışa açılmasına katkı sunacak. Akdeniz’deki turizm potansiyelini artıracak olan bu hat; Trans-Hazar ve Kuzey-Güney koridorlarını da güçlendirerek Avrasya’nın tedarik ve lojistik ağlarını kuvvetlendirecek. Zengezur Koridoru’nun işlerlik kazanmasıyla birlikte, Pekin’den Londra’ya kadar olan Doğu-Batı hattı daha da verimli bir şekilde çalışacak. Orta Koridor’un demiryolu ve karayolu taşıma kapasitesi önemli ölçüde artacaktır.”