Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Diyarbakır’da Kış Hazırlığı: Peynirler Soğuk Hava Depolarında Lezzet ve Ekonomik Avantaj Sağlıyor

    Diyarbakır’da kış hazırlıkları devam ederken, peynirler soğuk hava depolarında saklanıyor. Nezir Temer ve Engin Dinç gibi işletmeciler, peynirin lezzetini artırırken fiyatların da arttığını belirtiyor. Peynir fiyatları 220 TL’den 300 TL’ye yükseldi, kışın 400 TL’ye çıkması bekleniyor.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Diyarbakır’da Kış Hazırlıkları İçin Peynir Depolama Çalışmaları Devam Ediyor

    Diyarbakır’da yaşayan vatandaşlar, yaklaşan kış mevsimi için satın aldıkları peynirleri soğuk hava depolarında saklama yoluna gidiyor.

    Soğuk hava koşullarında muhafaza edilen peynirlerin, lezzet açısından artı sağladığı ve ekonomik faydalar sunduğu dile getiriliyor. Bölgedeki işletmeler, yaz aylarında imal edilen peynirlerin kış boyunca korunması için büyük bir talep görüyor.

    Taze Peynirler İşleme Alınıyor

    Tarihi Sur ilçesinde yer alan peynirciler pazarında işletme sahibi Nezir Temer, ürettikleri taze peynirleri bidonlarda konserveleyip, tuzlama işlemi gerçekleştirdiklerini aktardı. Temer, “16-18 derecedeki suyu hazırlayıp peynirleri bu suya ekliyoruz, ardından buzhaneye bırakıyoruz. ‘Salamura’, ‘erimiş’ ya da ‘lavaş’ çeşitlerimizi buradan çıkararak hazır hale getiriyoruz. Genellikle 10, 11’inci aylarda tüketicilere sunuyoruz. Peynir buzdolaplarında bekletildiğinde daha lezzetli hale geliyor ve sağlığa zarar vermiyor” şeklinde konuştu.

    Peynir Fiyatları Yükseliyor

    Son iki ayda peynir fiyatlarının 220 TL’den 250-300 TL’ye çıktığını belirten Temer, “Yıllık olarak süt miktarı azalmaya başlıyor. Sezon sona erdikten sonra taze süt bulmak zorlaştığından, peynir fiyatları da yükseliyor” diye ekledi.

    25 yıldır soğuk hava deposu işletmeciliği yapan Engin Dinç ise yaz aylarında özellikle 3, 4 ve 5’inci aylarda elde edilen peynirleri sakladıklarını bildirdi. Dinç, “Kışın tüketildiğinden, yaz aylarında maliyetler daha düşük oluyor. Ancak kış aylarında peynirin fiyatı artıyor. Şu anki peynir fiyatları 200 TL’den başlayarak 300 TL’ye kadar çıkmış durumda. Kış ayında bu fiyatın 400 TL’ye kadar yükselebileceği öngörülüyor. Dolayısıyla, kış aylarında peynirler daha sağlıklı ve lezzetli olmasıyla dikkat çekiyor. Peynirlerin tuzunu ve suyunu biz ayarlıyoruz ve 10’uncu ile 11’inci aylara kadar saklıyoruz. Kış aylarında tüketici sayısı artıyor, bu süreçte fiyatlar bidonun büyüklüğüne göre 200 TL ile 500 TL arasında değişiklik gösterebiliyor” bilgisini paylaştı.