**Cenin’de İsrail Güçlerinden Sözde Teslim Olan Filistinlilerin İnfazı**
Filistin’in Batı Şeria bölgesinde bulunan Cenîn kentinde, İsrail güvenlik güçleri tarafından iki Filistinli, teslim olmasına rağmen infaz edildi.
İsrail’in Tavrı: Cenîn Baskını
Olay, 26 yaşındaki Mahmoud Qassem Abdallah ve 37 yaşındaki Youssef Asasa’nın yaşadığı binaya İsrail güçlerinin iş makineleri ile baskın düzenlediği sırada gerçekleşti. Baskın esnasında, binanın dışındaki kepengin yıkılması sonrası, Abdallah ve Asasa, ellerini havaya kaldırarak teslim olma sinyali verdi. Silahsız olduklarını göstermek için üzerlerindeki kıyafetleri yukarı kaldıran iki Filistinli, yere yatırıldıktan sonra İsrail askerleri tarafından şiddet gördü. El kaldırarak teslim olan Abdallah ve Asasa, bina girişine yöneldikleri anda, İsrail gücü tarafından tarandı.
**Cenazelerin Aileye Teslim Edilmemesi Tartışma Yarattı**
Filistin medyası, infaz edilen Abdallah ve Asasa’nın cenazelerinin İsrail tarafından alıkonulduğunu ve ailelerine teslim edilmediğini bildiriyor. Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu olayın savaş suçu niteliğinde olduğunu vurgulayarak, uluslararası hukuk ve insani normların açık bir ihlali olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni dahil olmak üzere uluslararası topluma İsrail’e karşı harekete geçmesi için çağrıda bulundu.
**İsrail Tarafından Olayın Doğrulanması**
İsrail ordusu ve polis teşkilatı, Abdallah ve Asasa’nın infazını doğrulayarak, söz konusu kişilerin bulundukları binadan teslim olup çıktıklarında üzerlerine ateş açıldığını aktardı. Olayla ilgili bir soruşturma başlattıkları bildirildi. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, infazı meşrulaştırmaya yönelik bir paylaşımda bulunarak İsrail güçlerine destek verdi. İsrail Sınır Polisi ise Abdallah ve Asasa’nın talimatlara uymadığını iddia ederek durumu savunmaya çalıştı.
Bu olay, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırarak, Filistin-İsrail çatışması üzerindeki gerilimi bir kez daha gözler önüne serdi.


