Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Şap Hastalığına İlişkin Son Durumu Açıkladı: Salgın Sönüş Aşamasında

    Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Artvin’de şap hastalığının yayılım hızının düştüğünü açıkladı. Şavşat ve Ardanuç’taki mihraklarda belirtiler azalırken, hayvan giriş-çıkışları yasaklandı. Koruyucu aşılama ve dezenfeksiyon çalışmaları devam ediyor.

    Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Artvin'de şap hastalığının yayılım hızının düştüğünü

    Artvin’deki Şap Hastalığı Durumu ve Alınan Önlemler

    Artvin Milletvekili Faruk Çelik, ilçelerdeki şap hastalığına dair mevcut durumu kamuoyuyla paylaştı. Çelik, hastalığın yayılma hızının düşüşe geçtiğini ve salgının sona erme aşamasına girdiğini duyurdu.

    Hastalık Mihrakları ve Belirtiler

    Çelik, yaptığı açıklamada özellikle Şavşat ve Ardanuç ilçelerinde hastalık merkezlerinin yoğunlaştığını belirtti. Merkez ve Yusufeli ilçelerinde ise yalnızca birer hastalık mihrakı tespit edildiğini ifade eden Çelik, bu bölgelerde hastalığın yayılmadığını ve hayvanlar üzerindeki belirtilerin azaldığını vurguladı.

    Telef olan hayvan sayısının düşük seyrettiğine dikkat çeken Çelik, düşük hava sıcaklıkları ile birlikte gerçekleştirilen dezenfeksiyon ve bilgilendirme faaliyetlerinin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtti.

    Hayvan Hareketleri ve Aşılama Çalışmaları

    22 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla, Artvin İli Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu’nun toplanarak il genelinde hayvan hareketlerinin durdurulduğu bilgisini veren Çelik, 24 Temmuz’da koruyucu aşılama çalışmalarının başladığını duyurdu. Ek olarak, sahada hayvancılık yapan yetiştiricilerle toplantılar yaparak dezenfeksiyon ve eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini aktardı.

    Hastalık mihraklarının bulunduğu yerlerde dezenfeksiyon işlemlerinin sürdüğünü belirten Çelik, hastalığın tespit edilmediği bölgelerde koruyucu aşılama çalışmalarının daha da yoğunlaştırıldığını ifade etti. Mihraklarda hastalığın tamamen kontrol altına alınmasının ardından aşılama sürecinin tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

    Salgının diğer illere yayılmaması amacıyla sınır yerleşimleri ile hastalığın görüldüğü bölgelerde koruyucu tedbirlerin artırıldığını kaydeden Çelik, buralarda tampon bölgeler oluşturulduğunu sözlerine ekledi. Şu an itibarıyla hastalığın sadece Ardanuç, Şavşat ve Merkez ilçe ile sınırlı kaldığını ve başka bir yayılım belirtisi gözlemlenmediğini vurguladı.