**Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Toprak Bütünlüğüne Vurgu Yaptı**
Ukrayna’nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesi için toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini dile getirerek, “Ukraynalılar, vatanlarını işgalcilere teslim etmeyecek” ifadelerini kullandı.
**Zelenskiy’nin Açıklamalarına Göre Savaş Devam Ediyor**
Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi, toprak tavizleri olabileceği yönündeki ifadelere yanıt verdi. Konuşmasında, “Başkan Trump, Alaska’da Putin ile görüşme hazırlıkları yaptığını duyurdu. Ancak bizim topraklarımızda, halkımıza karşı uygulanan şiddet, Ukrayna’nın izni olmadan sona erdirilmeyecek şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu. Zelenskiy, Putin’in “halkımıza inanmadığını” ve bu sebeple Ukrayna’yı ele geçirmeye çalışmakla büyük bir hata yaptığını belirtti. “Ukraynalılar güçlüdür. Kendi topraklarını savunmayı iyi bilirler” ifadelerini kullanan Zelenskiy, savaş sırasında Ukrayna’nın yanında yer alan ülkelerin sayısını da hatırlattı. “Rusya’nın yanında olanlar bile, Rusya’nın bu durumda yaptığı kötülükleri görüyor” dedi.
**Barış İçin Ortak Çalışmalara İhtiyaç Var**
Zelenskiy, Ukrayna halkının kalıcı barış hakkı olduğunu vurgulayarak, “Ancak tüm ortakların onurlu bir barış anlayışını benimsemesi gerekir. Bu savaşın sona erdirilmesi gerekiyor ve bunu yapan yine Rusya’nın kendisi olmalı. Sorun, Rusya’nın bu savaşı başlatarak, tarihi hiçe sayarak uzatmasıdır” diye ekledi.
**Toprakını Savunmaya Devam Eden Ukrayna**
Zelenskiy, “Ukrayna’nın toprak sorunu, Anayasamızda belirtilmiştir. Hiçbir kişi bu ilkelere aykırı hareket edemeyecek. Ukraynalılar, işgalcilere topraklarını teslim etmeyecek” dedi. Gerçek ve kalıcı bir barış için çalışmalara hazır olduklarını ifade eden Zelenskiy, “Moskova’nın istekleri doğrultusunda çökmesi mümkün olmayan bir barışa ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Ayrıca, Ukrayna halkını destekleyen tüm ülkelere teşekkür ederek, “Burası bizim toprağımız, biz Ukrayna’yız” diyerek duyduğu gururu dile getirdi.
**ABD Başkanı Trump’tan Açıklamalar**
ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da gerçekleştirilen bir basın toplantısında, Putin ile yapılacak görüşme ile ilgili olarak, olası toprak takaslarının her iki taraf için de faydalı olabileceğini belirtti. “Son şans demek istemiyorum ama bazı toprak değişiklikleri olabilir” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı