Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    DİKA’nın Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Kapsamında 4,8 Milyar Lira Büyüklüğünde 15 Yeni Proje Başvurusu Alındı

    Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) 2025 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı Mardin’de yapıldı. Vali Tuncay Akkoyun, 15 projeye toplam 4,8 milyar lira yatırım yapıldığı bilgisini verirken, Siirt ve Şırnak’taki projeler için onay beklendiğini duyurdu. Yeni teşvik sisteminin belirlenmesine de katkı sağladıklarını belirtti. Toplantı sonunda Akkoyun, DİKA Başkanlığı’nı Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’ya devretti.

    Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) 2025 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı Mardin'de

    Dicle Kalkınma Ajansı’ndan 4,8 Milyar Liralık Proje Hamlesi

    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), bölgede 15 proje için toplamda 4,8 milyar lira yatırım büyüklüğüne ulaşan başvurular aldı.

    Mardin’in Midyat ilçesinde gerçekleştirilen Dicle Kalkınma Ajansı’nın 2025 yılı beşinci Yönetim Kurulu Toplantısı’na, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun ev sahipliği yaptı. Toplantının açılışında konuşan Akkoyun, DİKA’nın yerel kalkınma hedeflerine katkı sağlamak için önemli projelere imza attığını vurguladı. “Bugün burada, 2025 için yürütülen analiz ve destekleme çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapmak üzere bir araya geldik,” şeklinde konuştu.

    Akkoyun, DİKA kapsamında 2025’te Batman’da tamamlanan bir güdümlü projeye de dikkat çekerek, Siirt ve Şırnak’ta gerçekleştirilecek iki projenin Bakanlık onayını beklediğini ifade etti. “Bakanlık programları çerçevesinde, 2025’te Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) üzerinden gönderdiğimiz 12 projeden 9’u, ayrıca Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ndan bir proje destek almaya hak kazandı,” dedi. Mardin ve Şırnak’ta toplam 3 üretim tesisinin tamamlanmasıyla ilgili detayları da paylaştı.

    Akkoyun, uluslararası projelerin de altını çizerken, Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) uyumunda 2025 yılı boyunca 5 geçim kaynağı tesisinin faaliyete geçtiğini belirtti. Yeşil dönüşüm odaklı SO GREEN Projesi hakkında bilgi vererek, bu projeye yönelik 28 milyon liralık bir hızlandırma programı için Bakanlık onayı aldıklarını aktardı. “Hızlandırma Programı’nı bugün duyuruyoruz,” şeklinde konuştu.

    Yeni teşvik sisteminin hayata geçirilmesiyle birlikte, desteklenecek sektörlerin belirlenmesi aşamasına aktif katılım gösterdiğini belirten Akkoyun, “Yerel Kalkınma Hamlesi Programı çerçevesinde ajansımız, yatırımcıların yönlendirilmesi için önemli adımlar atmıştır ve bu yıl toplamda 4,8 milyar lira değerinde 15 proje başvurusu alınmıştır,” ifadelerini kullandı. Projeler için ön onay verilmiş durumda ve yatırım fizibilitelerinin sunulması bekleniyor.

    Akkoyun, 2026 yılı uygulamaları çerçevesinde dört il için belirlenen dört yatırım konusunun DİKA koordinasyonuyla sürecimizin başlatıldığını dile getirdi. “Bölgedeki tüm ticaret ve sanayi odalarının yanı sıra üniversitelerden ve kamu kurumlarından teklif toplayarak yatırım konularını belirleyeceğiz,” diye ekledi.

    Toplantının sonunda, Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, DİKA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’ya devretti. “Yeni görevini devralacak Valimiz Sayın Kızılkaya’ya başarılar diliyorum. Toplantının hayırlara vesile olmasını, DİKA’nın çalışmalarıyla bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamasını umuyorum,” şeklinde duygularını aktardı.

    Toplantıya Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak valileri ile DİKA Yönetim Kurulu üyeleri katılım sağladı. Estel Han Kent Meydanı’nda gerçekleşen etkinlik, bölgedeki kalkınma projelerine yönelik önemli bilgiler sundu.