Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Anayasa Mahkemesi, 2012’den 2025’e Kadar Yüzde 83,5 Başvuru Karşılama Oranıyla 573 Bin Bireysel Başvuru Sonuçlandırdı

    Anayasa Mahkemesi, 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırarak yüzde 83,5 oranında karşılama sağladı. En çok başvuru ise “makul sürede yargılanma hakkı” ile ilgili oldu.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    **Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuruları Değerlendirdi**

    Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının resmi olarak tanındığı 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren 30 Haziran 2025’e kadar gerçekleşen 686 bin 484 başvurunun önemli bir kısmını yanıtladı.

    Anayasa Mahkemesi, resmi web sitesinde bireysel başvuru ve norm denetimi istatistiklerini yayınladı. Bu verilere göre, 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren AYM’ye toplamda 686 bin 484 bireysel başvuruda bulunuldu. Söz konusu başvurulardan 573 bin 180’i, Yüksek Mahkeme tarafından sonuçlandırıldı. Yüksek Mahkeme, bu başvuruların yüzde 83,5’ini karşılama başarısı gösterdi. Derdest durumda olan dosya sayısı ise 113 bin 304 olarak belirtildi.

    ### Makul Sürede Yargılanma Hakkı Ön Planda

    Başvurular içerisinde en çok dikkat çeken kategori, “makul sürede yargılanma hakkı” üzerine yapılan başvurulardır. İhlal kararlarına temel oluşturan hak ve özgürlükler çerçevesinde toplamda 80 bin 884 başvuru gerçekleşti. Bu başvuruların 56 bin 443’ü makul sürede yargılanma hakkıyla ilgilidir. Diğer başvuru kategorileri şu şekildedir: sendika hakkı için 218 başvuru, adil yargılama konusuna dair 7 bin 587 başvuru, maddi ve manevi varlığın korunması hakkı için 167 başvuru, mülkiyet hakkıyla ilgili 5 bin 813 başvuru, örgütlenme özgürlüğü kapsamında 90 başvuru, ifade özgürlüğüne ait 4 bin 552 başvuru, suç ve ceza kanuniliği ilkesi ile 60 başvuru, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı çerçevesinde bin 976 başvuru, eğitim hakkına dair 50 başvuru, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı için bin 548 başvuru, seçme ve seçilme haklarına ilişkin 18 başvuru, kötü muamele yasağına dayanan bin 114 başvuru, din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde 13 başvuru, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı için 897 başvuru, bireysel başvuru hakkı altında 5 başvuru, yaşam hakkına yönelik 300 başvuru ve hüküm denetimi talebiyle bir başvuru yapılmıştır.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı