Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: “ABD ile ticaret ve yatırım iş birliğimizi artırmayı hedefliyoruz”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ABD ile ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendireceğini belirtti. 2023 hedefinin 40 milyar doları aşmak olduğunu ifade eden Bolat, ticaretin yanı sıra enerji ve savunma alanlarında da iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

Bu haberin fotoğrafı yok

ABD ile Ticari İşbirliği Hedefi Arttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yapılan Hedef Pazar ABD Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, “Bakanlık olarak uzak ülkeler ve hedef ülkeler stratejimiz çerçevesinde, ABD ile olan ticaret, yatırım ve enerji iş birliğimizi daha büyük rakamlara taşımayı amaçlıyoruz” dedi.

Zirve, Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ticaret Merkezleri’nin iş birliği ile gerçekleştirildi. TOBB Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Bolat, ABD’nin Türkiye’nin ihracatında ikinci en büyük ticaret ortağı olduğunu belirtti.

Bakan Bolat, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü ihracat iklim endeksine de dikkat çekti. Eylül ayında 51,7 seviyesinde olan endeksin, Ekim ayında 0,7 puan artışla 52,4 seviyesine yükseldiğini ve bunun son 17 ayın en yüksek değeri olduğunu ifade etti. 50’nin üstündeki rakamın ihracat piyasasında olumlu bir atmosferin sürdüğünü gösterdiğini aktardı.

Yeni Destek Mekanizmaları Devreye Girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe giren 2 yeni destek mekanizmasından bahseden Bolat, “Alıcı kredilerine, artık orta ve uzun vadeli kredilerin yanı sıra kısa vadeli alıcı kredileri de desteklenmeye başladı. Böylece yurt dışında gerçekleştirilen müteahhitlik projelerindeki yatırım mallarına da finansman desteği sağlanacak” dedi. Ayrıca, ihracat konsorsiyumlarının harcamaları için de yurt dışı birim kiralama, kurulum, mimari çalışmalar ve depolama hizmetleri gibi giderlerin destek kapsamına alındığını vurguladı.

Bakan Bolat, dünya ticaretinin daha da zorlaştığını ifade ederek, “Artık pazarlarda ekmek aslanın ağzında değil, karnında ve bağırsaklarında. Ekmeği almak için büyük bir mücadele vermeniz gerekiyor” diyerek rekabetin arttığını belirtti.

Hedef 100 Milyar Dolar

Bolat, Türkiye’nin ABD pazarında güçlü bir varlık gösterdiğini dile getirdi. Mücevherat, tekstil, hazır giyim, makine, gıda, tarım, demir çelik ve otomotiv gibi ürünlerin ihracatının sürekli arttığını belirterek, “İki ülkenin liderleri 100 milyar dolarlık bir hedef belirlediler. Biz de bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gelecek yıl 40 milyar doları aşmayı umuyoruz. Orta vadede ise 50-60 milyar dolara çıkmayı planlıyoruz” diye konuştu.

ABD ile Daha Fazla İş Birliği Bekleniyor

Bolat, Türkiye-ABD ilişkilerinin sadece mal ve hizmet ticareti ile sınırlı olmadığını, bunun yanı sıra enerji ve savunma iş birliği ile yatırımlarda da etkileyici rakamlar bulunduğunu söyledi. “ABD’den ülkemizde 15,7 milyar dolar doğrudan yatırım bulunmakta. Türkiye’den ABD’ye de 13,4 milyar dolar yatırım yapıldı” ifadelerinde bulundu.

Bakan Bolat, Türkiye’nin gümrük vergileri ile ilgili beklentilerini de dile getirerek, bu konuda ABD’nin ticaret temsilcileriyle görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.

Türkiye olarak ticaret diplomasisine önem verdiklerini belirten Bolat, “Göreve geldiğimiz günden bu yana, 155 üzerinde ülke ile ticaret ilişkilerini geliştirmek için çeşitli görüşme ve anlaşmalar yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Hedef Pazar ABD Zirvesi sonunda, Bakan Bolat’a hediye takdimi yapıldı ve “İhracatını en hızlı geliştiren üye”, “E-ihracat başarı” ve “Teknoloji ve inovasyon” kategorilerinde ödüller verildi.