**ABD, Macaristan’ı Rus Enerji Yaptırımlarından Muaf Tuttu**
Beyaz Saray’dan gelen son açıklamaya göre, ABD yönetimi Macaristan’ın Rus petrol ve doğal gazına yönelik uygulanan yaptırımlardan 1 yıl süreyle muaf kalacağını bildirdi.
Macaristan’a Yıllık Muafiyet
Adı gizli kalan bir Beyaz Saray yetkilisi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ABD Başkanı Donald Trump’ın gerçekleştirdiği görüşmeden sonra bu kararın alındığını açıkladı. Yetkili, Macaristan’ın bu muafiyetin yanı sıra, ABD’den yaklaşık 600 milyon dolar değerinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satın alma taahhüdünde bulunduğunu da vurguladı.
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Başkan Trump ile Başbakan Orban arasındaki toplantıdan olumlu bir sonuç olarak Macaristan, petrol ve doğal gaz yaptırımlarından ‘tam ve sınırsız’ muafiyet elde etti. Bu, ülkemizin enerji güvenliğini pekiştiren önemli bir adım” ifadelerine yer verdi.
Orban ve Trump Görüşmesi
Dün Beyaz Saray’a giden Viktor Orban, Trump’ın başkanlık dönemindeki ilk ikili görüşmesini gerçekleştirdi. Bu görüşmede Orban, ülkesinin Rus enerjisine olan bağımlılığını dile getirdi. Trump ise, deniz kıyısı olmayan ve Rusya’dan enerji ithalatına bağımlı bir ülke olan Macaristan için alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin zor olduğunu belirterek muafiyetin düşünülmesinin nedenlerini açıkladı.
Geçtiğimiz ay, Trump, Rus petrol devleri Lukoil ve Rosneft’e yönelik yaptırımlar uygulamış, bu şirketlerden enerji alımı yapan ülkelerdeki kurumlar için de daha ağır yaptırımların söz konusu olduğunu belirtmişti.
BEYAZ SARAY’DAN BİR YETKİLİ, ABD’NİN RUS PETROL VE DOĞAL GAZINA YÖNELİK YAPTIRIMLARDAN MACARİSTAN’I 1 YIL SÜREYLE MUAF TUTACAĞINI İFADE ETTİ.
BEYAZ SARAY’DAN BİR YETKİLİ, ABD’NİN RUS PETROL VE DOĞAL GAZINA YÖNELİK YAPTIRIMLARDAN MACARİSTAN’I 1 YIL SÜREYLE MUAF TUTACAĞINI İFADE ETTİ.



