**ABD Hazine Bakanlığı’ndan Kuzey Kore’ye Yaptırımlar**
ABD Hazine Bakanlığı, yasa dışı siber faaliyetler ve kara para aklama yoluyla Kuzey Kore’nin silah geliştirme programına finansal destek sağlayan iki kuruluş ve sekiz bireyin yaptırım listesine alındığını duyurdu.
**Nükleer Silah ve Balistik Füze Programlarına Karşı Yeni Önlemler**
ABD, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programlarını engellemeye yönelik önemli bir adım attı. Hazine Bakanlığı, yasa dışı siber eylemler ve aklama işlemleriyle Pyongyang’ın silah programlarını finanse eden iki kurum ile sekiz kişiyi hedef alan yaptırımları kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada, yaptırım listesine alınan kuruluşların Kuzey Kore merkezli IT firması Korea Mangyongdae Computer Technology Company (KMCTC) ve Ryujong Credit Bank olduğu belirtildi. KMCTC’nin, Çin’in Shenyang ve Dandong şehirlerindeki Kuzey Koreli IT çalışanları tarafından elde edilen yasa dışı gelirleri Çinli bireyler aracılığıyla akladığı, Ryujong Credit Bank’ın da bu eylemleri desteklediği aktarıldı.
**Yaptırım Uygulanan Bireyler ve Faaliyetleri**
Yaptırım listesine dahil edilen bireylerin, Kuzey Kore, Çin ya da Rusya’da yaşayan ve Pyongyang’ın kara para aklama faaliyetlerine yardımcı olan Jang Kuk Chol, Ho Jong Son, U Yong Su, Ho Yong Chol, Han Hong Gil, Jong Sung Hyok, Choe Chun Pom ve Ri Jin Hyok isimli Kuzey Koreli bireyler olduğu belirlendi. Söz konusu kuruluşların ve kişilerin ABD’deki varlıkları dondurulacak ve onlara ticari işlem yasağı getirilecektir.
**Kuzey Kore’nin Yasa Dışı Faaliyetleri Tehdit Unsuru**
ABD Hazine Bakanlığı’nın Terörizm ve Finansal İstihbarat Müsteşarı John K. Hurley, Kuzey Kore’nin yasa dışı gelir elde etme yöntemlerine dikkat çekerek, “Kuzey Koreli bilgisayar korsanları devlet destekli olarak para çalıp kara para aklamaktadır. Bu durum, yalnızca ABD’nin güvenliğini değil, küresel güvenliği de tehdit etmektedir.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Hurley, Hazine Bakanlığı’nın Kuzey Kore’nin yasa dışı gelir akışlarını engellemeye devam edeceği mesajını verdi.

