Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    İlk defa Eğriçayır balında tespit edilmişti, şifanın kod adı: TA

    Mersin’in Eğriçayır Yaylası’nda yapılan bilimsel çalışmada, balın Total Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) değeri tespit edildi. Prof. Dr. Mahir Turhan, Eğriçayır ballarının Avustralya ve Yeni Zelanda ballarıyla eşdeğer olduğunu vurguladı. Celal Çay, bu bulguları pazarlamada kullanarak ilk kez TA değerini tüketiciye sunacaklarını belirtti.

    Mersin’in Eğriçayır Yaylası’nda yapılan bilimsel çalışmada, balın Total Anti Mikrobiyal

    **Mersin’den Dünya Çapında Bir Başarı: Eğriçayır Yaylası’ndan Elde Edilen Balın Kendine Has Özellikleri**

    Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bilimsel bir araştırma, Mersin’in Eğriçayır Yaylası’ndan elde edilen balların Total Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) seviyesinin önemini ortaya koydu. Çalışma, Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden Prof. Dr. Mahir Turhan öncülüğünde gerçekleştirildi ve bu balın şifa niteliğini değerlendirmede kritik bir rol oynadığı vurgulandı.

    **Mersin’in Gururu: Eğriçayır Yaylası’nda Üretilen Çiçek Balı**

    Eğriçayır Yaylası’nda üretilen çiçek balı, Dünya Arıcılık Örgütü Apomondia tarafından dünyanın en iyi balı olarak seçilen Mersinli arıcı Celal Çay ve Prof. Dr. Mahir Turhan’ın özverili çalışmalarıyla TA değeri noktasında onaylanmış durumda. Türkiye arıcılığında ilk beşte yer alan Mersin, bal üretimini bahar mevsiminde sıfır rakımda başlatırken, yaz sonuna kadar Toroslar ve Eğriçayır Yaylası’nda sürdürmektedir.

    **Yerli Üretim, Yüksek Talep**

    Kentteki 4 bin arıcı, büyük bir emekle milyonlarca arıyı kullanarak ürettikleri ballarla hem yurt içinden hem de yurt dışında ilgi görüyor. Eğriçayır Yaylası’ndan elde edilen bu ballar, tüketiciye el değmeden ulaşacak şekilde ambalajlanıyor.

    **Yüksek Total Anti Mikrobiyal Aktivite Değerleri**

    Prof. Dr. Mahir Turhan, Eğriçayır Yaylası’nda yaptıkları çalışmalarda daha önce literatürde karşılaşılmamış 46 gibi oldukça yüksek TA değerlerine ulaştıklarını belirtti. “Eğriçayır Yaylası’ndan elde ettiğimiz balların TA ortalaması 20’nin üzerinde. Böylece dünya çapında bu seviyenin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. Ayrıca, Avustralya ve Yeni Zelanda ballarıyla aynı seviyede değerlerin elde edildiğine de dikkat çekti.

    **İşbirliği ve Bilimsel Çalışmaların Önemi**

    Eğriçayır Yaylası’nda arıcılık yapan Celal Çay, Mersin Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdikleri çalışmanın önemine vurgu yaparak, “Elde edilen TA değeri, etiketlerimizde de yer alıyor. Bu çalışma, Mersin’den çıkan öncü bir araştırmadır.”

    **Organik Üretim ve Denetim Süreci**

    Celal Çay, ürettikleri balları Türk gıda kodeksine uygun şekilde el değmeden paketlediklerini vurguladı. “Ürünlerimiz Tarım Bakanlığı’ndan geçiyor ve organik tarım sertifikası almış durumdayız. Müşterilerimizin geri dönüşleri bizim için en değerli denetim mekanizmasından biri.” diyerek tüketici memnuniyetinin önemine dikkat çekti.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı