Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nusret-2025 Tatbikatı Kapsamında Önemli Mayın Harekatı Faaliyetleri İcra Edildi

Çanakkale ve Saros Körfezi’nde düzenlenen ‘Nusret-2025 Davet Tatbikatı’ kapsamında gözlemci günü etkinlikleri gerçekleştirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Karadeniz’deki mayınları Türkiye’nin temizleyeceğini belirtti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, tatbikatın mayın harekatı konusundaki başarıları gösterdiğini vurguladı.

Çanakkale ve Saros Körfezi'nde düzenlenen 'Nusret-2025 Davet Tatbikatı' kapsamında gözlemci

Nusret-2025 Davet Tatbikatı Çerçevesinde Seçkin Gözlemci Günü Faaliyetleri Yapıldı

Çanakkale ve Saros Körfezi’nde devam eden ‘Nusret-2025 Davet Tatbikatı’ kapsamında Seçkin Gözlemci Günü etkinlikleri gerçekleştirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sona ermesinin ardından tüm mayınları Karadeniz’de temizleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Tatbikat Detayları ve Faaliyetler

Türkiye’nin ev sahipliğinde, NATO ve Türk Deniz ile Hava Kuvvetleri’nin yanı sıra Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı hava ve deniz unsurlarının katıldığı tatbikata çeşitli ülkelerin gözlemcileri de yer aldı. İlk olarak TCG Bayraktar’da gerçekleştirilen basın brifinginde Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Birol Orak, tatbikatın detaylarını aktardı. Sonrasında, TCG Bayraktar ile mayın dökme operasyonu yapıldı. C-130 uçaklarıyla havadan mayın dökülmesinin ardından, HOSA ile mayınlı alanlara gönderilen Türk Deniz Kuvvetleri unsurları, yerli üretim Malaman Akıllı Dip mayınlarını imha etti ve dalış kazası tatbikatı yapıldı. Ancak tatbikat, yaralı personelin helikopterle nakli ve tören geçişinin ardından tamamlandı. Bu kapsamda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve diğer üst düzey komutanlar da katıldı.

Nusret Mayın Gemisi’nden Alınan İlham

Tatbikat sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Bu tatbikata 26 ülkeden 74 gözlemci katılıyor. Tatbikat adını kahraman Nusret Mayın Gemisi’nden alıyor. 1915’te Nusret, düşman donanmasının geçişini engelleyerek ‘Çanakkale geçilmez’ dedirtmiştir. Mayın silahı günümüzde de kritik önem taşıyor. Ukrayna’nın Odessa’nın güneyine döktüğü mayınlar, Rusya’nın bölgedeki deniz operasyonlarını zorlaştırmıştır. Biz, geliştirdiğimiz yerli mayınlarla bu konuda güçlü bir deniz kuvvetiyiz,” şeklinde ifadelerini sürdürdü.

Tatlıoğlu ayrıca, Türkiye’nin coğrafi konumunun güçlü deniz kuvvetlerine sahip olmayı gerektirdiğini vurguladı. Yapılmakta olan uçak gemileri, milli denizaltılar ve fırkateynlerin envantere katılmasıyla Türk Deniz Kuvvetleri’nin daha da güçleneceğinin altını çizdi.

Karadeniz Güvenliği ve Tatbikatın Önemi

Tatbikat sonrasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, etkinlik hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Bağlamında, bu tatbikatın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın mayın harekâtı konusundaki becerilerini sergilediğini belirterek, “Bu tatbikatta elde edilen eğitimler, Türk Deniz Kuvvetleri’nin hem uluslararası işbirliğinde hem de Karadeniz güvenliğinde nasıl bir rol üstlendiğinin göstergesi” dedi. Ayrıca, yerli ve milli sistemlerin geliştirilmesinin bu tatbikatla daha ileri bir aşamaya gittiğini belirtti ve tatbikata katılan tüm ekip ve personele teşekkürlerini iletti.