Almanya, Ortak Bildiriye Katılmama Sebebini Açıkladı: “AB Konseyiyle Aynı Anlamda”

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, 28 ülkenin Gazze için ateşkes çağrısına katılmama nedenini AB Konseyi’nde benzer açıklama yapılmasına dayandırdı. Merz, İsrail hükümetine saldırıları sona erdirme ve insani yardımlar için imkan sağlaması çağrısında bulundu. Çekya Başbakanı Petr Fiala ile görüştüğünde ise Avrupa’nın güvenliği ve sınır kontrolleri konularını ele aldı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, 28 ülkenin Gazze için ateşkes çağrısına

Başbakan Merz’in Gazze Açıklamaları

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, 28 ülkenin İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde koşulsuz ve kalıcı ateşkes çağrısı içeren ortak bildirisine Almanya’nın imza atmamasını, “AB Konseyinin geçtiğimiz günlerdeki ortak açıklamasıyla hemen hemen aynı içerikte idi” sözleriyle savunarak, İsrail hükümetini Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanlara son vermeye çağırdı.

Başbakan Merz ve Çekya Başbakanı Fiala’nın Görüşmesi

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Çekya Başbakanı Petr Fiala ile başkent Berlin’de bir araya geldi. Merz ve Fiala, Almanya Başbakanlığındaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Merz, konuğu Fiala ile Rusya ile savaşta Ukrayna’ya verilen destek, Avrupa’nın savunma ve güvenlik politikası, ekonomi ağırlıklı olmak üzere iki ülke ilişkileri, ABD ile gümrük tarifeleri anlaşmazlığı ile Almanya’nın sınır kontrolleri başlıklarını ele aldıklarını belirtti.

28 Ülkenin Gazze Çağrısı ve Almanya’nın Yanıtı

Almanya Başbakanı Merz’e İngiltere, Fransa ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu 28 ülkenin İsrail’i Gazze Şeridi’nde “derhal ve koşulsuz ateşkes” yapmaya çağırdığı ortak açıklamaya ülkesinin neden katılmadığı soruldu. Başbakan Merz, 28 ülkenin Gazze açıklamasında yer alan içeriğin geçtiğimiz haftalarda AB Konseyi’nde kabul edilen ortak açıklamayla aynı olduğunu belirterek, “Avrupa Konseyinin 28 ülkenin çağrısında ifade edilenlerle hemen hemen aynı içeriğe sahip ortak bir açıklaması var. Almanya’da Gazze’deki koşulların artık kabul edilemez olduğunu çok açık bir şekilde söyleyen ilk kişilerden biri olduğumu iddia edebilirim. Bunu bir hafta önce açık ve net şekilde ifade ettim. Burada yeniden tekrarlamak istiyorum. İsrail hükümetine yoğun askeri saldırıları durdurma, ateşkesi kolaylaştıracak imkanı sağlama ve insani yardımların oradaki nüfusa ulaşmasına izin vermesi için güçlü bir çağrıda bulunmak istiyorum” dedi.

Almanya’nın Sınır Kontrollerine İlişkin Değerlendirmeler

İki başbakanın görüşmesinde Almanya’nın Çekya dahil olmak üzere komşu ülkelerden gelenlere yönelik sınır kontrolleri de gündeme geldi. Almanya Başbakanı Merz, sınır kontrolleri konusunda Avrupa odaklı bir çözüme vurgu yaparak, “Avrupa’nın dış sınırlarını daha iyi koruyacak bir konumda olmadığımız sürece Avrupa’nın iç sınırlarında kontroller yapmak zorunda kalacağız” dedi.

ABD ile AB Arasındaki Gümrük Vergisi Anlaşmazlığı

Merz, “ABD ile gümrük anlaşmazlığında artık kritik bir aşamaya yaklaşıyoruz. Adil, güvenilir ve düşük gümrük oranları içeren bir anlaşmaya ihtiyacımız var. ABD ve Avrupa arasındaki bu ticaret politikası transatlantik pazarı güçlendirmeli, zayıflatmamalı. Aksi takdirde bu anlaşmazlık özellikle Atlantik’in iki yakasındaki tüketiciler için halihazırda verdiği zarardan daha da büyük bir zarara yol açacaktır. Böyle bir çözüm bulunmazsa, tam tersine ihtiyacımız olan bir dönemde ekonomik belirsizlikler yaşama riskiyle karşı karşıya kalırız” dedi.

Çekya Başbakanı Fiala’dan Açıklamalar

Çekya Başbakanı Fiala ise, Almanya ile ülkesinin stratejik bir ortak olduğuna vurgu yaptı. Fiala, Çekya ile Almanya arasındaki yeni demiryolu bağlantısı, ticaretin gelişmesi ve seyahatin kolaylaşması başlıklarında değerlendirmelerde bulundu. Almanya’nın yasadışı göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini sıkılaştırmasına değinen Fiala, “Avrupa düzeyinde etkili bir çözüm bulamazsak, bu durum Avrupa içindeki ilişkilerin sorunlu hale gelmesine ve sınır kontrollerinin yeniden başlatılmasına yol açacaktır. Almanya’nın iç sınırlarında kontroller getirmesini bir ölçüde anlayabiliyoruz” dedi. Fiala, “Ukrayna’ya destek verme çabalarımızı sürdürmemiz gerektiği konusunda hemfikiriz. Ukrayna’nın cesur mücadelesini sürdürebilmesi için askeri yardımların kesintisiz devam etmesini sağlamalıyız. Almanya ile Ukrayna’nın hava savunma güçlerinin güçlendirilmesi konusunda da işbirliği yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı