Doç. Dr. Hande Özdinler’den Önemli Açıklamalar
ALS, Parkinson ve Alzheimer hastalarına umut ışığı olan Northwestern Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hande Özdinler, “ALS konusunda dünyadaki bütün gelişmeleri ülkemize de yansıtabiliyoruz” dedi. Dr. Özdinler, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından yaptığı bütçe kesintilerinin bilimsel çalışmaları olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Bir Bilim İnsanı Olarak New York’ta
ABD’nin Northwestern Üniversitesi’nde nöromusküler hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Dr. Özdinler, New York’ta sahnelenen “Watch Me Walk” isimli tiyatro oyununa katılarak sağlık alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Oyunun yazarı Anne Gridley’in beyin sinir hücrelerinin kaybı ile mücadelesini sahneye taşıdığını vurgulayarak, konu ile ilgili bilgi sundu. Dr. Özdinler, “Bu gece burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu hastalıkla yaşayan insanlara destek vermek çok önemli” dedi.
Nörodejeneratif Hastalıklarda Ortak Çözümler
Dr. Hande Özdinler, motor nöronların ölümü ile ilgili araştırmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Kurumsal düzeyde yaptığımız çalışmalarda nörodejeneratif hastalıklarda farklı sinir hücrelerinin etkilendiğini görüyoruz ve ortak mekanizmalarla çözüm arıyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu ortak problemlerle ilgili laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini ve sonuçların büyük bir etki yaratabileceğini açıkladı.
Klinik Çalışmalarda Umut Verici İlerleme
Doç. Dr. Özdinler, mitokondri bozuklukları ve protein kümeleşmesi gibi temel problemler üzerinde yürütülen klinik çalışmaların sonuçlarını 1-2 yıl içinde almayı umduklarını, bu çalışmaların bilim insanları açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, hücre düzeyindeki problemleri çözerek, sağlıklı bireyler yetiştirmek adına önemli adımlar atacaklarını belirtti.
Uluslararası İşbirliklerinin Önemi
Türkiye’den üç üniversitenin Northeastern ALS Consortium (NIELS) üyesi olduğunu aktararak, bu uluslararası işbirliğinin Türk tıbbına katkı sunduğunu dile getiren Doç. Dr. Özdinler, Türk bilim insanlarının global projelere entegre olmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin bilim alanındaki başarısının dünya çapında tanınması gerektiğini belirtti.
Mali Destek Eksikliği Sorunu
Özdinler, uyguladıkları bilimsel çalışmaların hızını en çok etkileyen faktörün mali destek eksikliği olduğunu vurgulayarak, bilimsel projelerde yapılacak yatırımların önemini vurguladı. “Klinik çalışmalar ve deneyler oldukça maliyetli, bu nedenle destek olmadan ilerlemek mümkün değil” dedi.
Trump’ın Bilim Üzerindeki Etkileri
ABD’de federal düzeyde yapılan bütçe kesintilerinin araştırma alanlarını doğrudan olumsuz etkilediğini ifade eden Özdinler, “Bilime yatırım yapılmadan bir ülkenin gelişmesi mümkün değil. Bu, sadece Amerika için değil, bütün ülkeler için geçerli” açıklamasında bulundu.
Kardeşinin Anısına Başlattığı Araştırma
Northwestern Üniversitesinde ALS Araştırma Merkezi Yöneticisi olan Özdinler, beyin kanaması nedeniyle kaybettiği kardeşi için başlattığı araştırmalarla dikkat çekiyor. Kendi buluşu olan NU9 isimli kimyasal maddeyle, ölen motor nöronları 60 günde canlandırması, ona en iyi buluşa imza atan 10 bilim insanı arasında yer kazandırdı.
Sanatı Hastalığıyla Buluşturan Oyuncu
New York’ta sahnelenen “Watch Me Walk” adlı oyunun yazarı ve oyuncusu Anne Gridley, HSP hastalığı ile mücadelesini tiyatro sahnesinde ortaya koydu. “Farklı yürüyorum, bunu kabullenip sahneye taşımak istedim” diyen Gridley, sanatı hastalığıyla buluşturarak yaşadığı deneyimi başkalarına aktarmak istediğini belirtti.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı