Nemrut Dağı’ndaki Heykellerin Geleceği İçin Nano Kireçle Restorasyon Çalışmaları Başlatıldı

Adıyaman’daki Nemrut Dağı’ndaki dev heykeller, gelecek nesillere aktarılması için nano kireç ile restorasyona tabi tutuluyor. Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Ayşe Ebru Çorbacı, bu işlemin 2022’de olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise, heykellerin 2 bin yıl sonra 4. bin yıla taşınacağını vurguladı.

Adıyaman’daki Nemrut Dağı’ndaki dev heykeller, gelecek nesillere aktarılması için nano

Nemrut Dağı’ndaki Heykellere Yeniden Hayat Veriliyor

Adıyaman’ın gözde turistik noktalarından Nemrut Dağı’ndaki dev heykellerin korunması amacıyla restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürdürülüyor. Bu kapsamda, heykellere nano kireç enjekte edilerek gelecek nesillere aktarılması sağlanıyor.

Heykel Restorasyonunda Nano Kireç Uygulaması

2,206 metre yüksekliğinde bulunan Nemrut Dağı’nda, Zeus’un oğlu Herakles heykelinin ayak kısmında 2022 yılında uygulanan nano kireç deneyleri başarılı sonuçlar vermişti. Bu seneki restorasyon çalışmaları Kral 1. Antiochos’un heykeliyle Kartal Başı heykelinde başlamış bulunuyor.

Batı terasında yer alan bu heykelin ilk aşamasında kirli katmanlar temizlendi. Ardından, heykellerdeki ince çatlaklara, nano dağılımlı kalsiyum hidroksit çözeltisi enjekte edilmeye başlandı. Bu özel estetik harç, heykelleri dış etkenlerden koruyarak yağmurların iç kısımlara girmesini önleyecek.

Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı ve Adıyaman Müzesinin uzmanları tarafından yürütülecek olan bu projenin yaklaşık bir ay sürmesi planlanıyor.

Uzmanlardan Açıklama

Çalışmalar hakkında bilgi veren Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Ayşe Ebru Çorbacı, “2022 yılında başlattığımız deneme çalışmaları sonucunda olumlu geribildirimler aldık. Bu sebeple, sağlamlaştırma çalışmalarımızı 2025 yılında da sürdüreceğiz. Kireç taşlarını nano kalsiyum hidroksit çözeltisi ile güçlendirdikten sonra, estetik dolgu ile suyun iç kısımlara girmesini engellemeyi hedefliyoruz. Ziyaretçiler, kireç taşındaki çatlakları görebilecek ancak iç kısımları koruyabilecek bir uygulama yapacağız,” ifadelerini kullandı.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise, “Nemrut Tümülüsü ve buradaki kolosal heykeller, tam 2087 yıl önce, 7 Temmuz 62’de Kral Antiochos’un tahta çıkışıyla inşa edilmiştir. Bu heykellerin restorasyon çalışmaları, Kral’ın tahta çıkışının yıldönümüne denk gelecek şekilde 7 Temmuz 2025’te yeniden başlayacaktır. Amacımız, 2 bin yıldır var olan bu eserleri 4. bin yıla taşımaktır,” açıklamalarında bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı