Kremlin Sözcüsü’nden önemli açıklamalar
Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Budapeşte’de düzenlenmesi planlanan Putin-Trump zirvesi hakkında dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Peskov, “Ne Trump ne de Putin zaman harcamak istemiyor. Sadece toplantı yapmak için bir araya gelmenin bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
**Ukrayna’nın Füzeler Üzerindeki Endişesi**
Peskov, düzenlediği basın toplantısında, son gelişmelere dair soruları yanıtladı. Özellikle Ukrayna’nın Tomahawk füzelerine ulaşım isteğine dikkat çeken sözcü, ABD’nin bu füzelerin Rusya’ya karşı kullanılmasına yönelik itiraz etmeyeceği iddialarına da vurgu yaptı. Vladimir Putin’in “Bu bir tırmanma girişimidir” ifadesini paylaşan Peskov, bu tür silahların Rusya topraklarına saldırı amacıyla kullanılmasının ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti. “Eğer Tomahawk füzeleri, Rus topraklarına yönelik bir saldırı aracı olarak kullanılırsa, yanıtımız son derece güçlü, hatta ezici olacaktır. Bunu bir kez daha göz önünde bulundursunlar” dedi.
**Yaptırımlar ve Gelecek Beklentisi**
Rusya’ya uygulanan yaptırımların ekonomik etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Peskov, Trump’ın Putin’in bu durumla ilgili olumlu düşünmesini yücelten açıklamalarına da yanıt verdi. Peskov, “Altı ay içinde nelerin olacağına birlikte şahit olacağız. Şu anda mevcut durumu gözlemliyoruz; bir sene önce neler olduğunu, iki sene evvel neler yaşandığını biliyoruz. Önümüzdeki altı ay içinde ve sonrasında neler olacağını hep birlikte göreceğiz” dedi.
**Görüşme Görüşmeleri ve Zamanlama Sorunları**
Peskov ayrıca, Putin ve Trump’ın görüşmesinin verimli olabilmesi için belirlenen hedeflerin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio düzeyinde tamamlanmasının önemine dikkat çekti. Budapeşte’deki zirve tarihi henüz netleşmediği için iptal edilmediğini belirten Peskov, “Hiç kimse zirve için tarih önerisinde bulunmadı ve bu konuda bir mutabakata varılmış değil. Bu sebeple, üzerinde anlaşma sağlanmamış bir durumu iptal etmek karmaşık bir mesele. Her iki lider de zamanlarını israf etmek istemiyor; yalnızca sırf bir araya gelmek için buluşmak gibi bir amaçları yok” şeklinde konuştu.

