Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ASEAN Ülkeleri Dışişleri Bakanları, Filistin Halkının Geleceğini Belirleme Hakkına Destek Verdiğini Vurguladı

ASEAN Dışişleri Bakanları toplantısında, Filistin halkının kendi geleceğini belirleme hakkına destek verildiği, iki devletli çözüm için barışçıl çabaların gerekliliği vurgulandı. Ayrıca, bölgedeki şiddetin durdurulması ve insani durumun iyileştirilmesi çağrıları yapıldı.

ASEAN Dışişleri Bakanları toplantısında, Filistin halkının kendi geleceğini belirleme hakkına

ASEAN Dışişleri Bakanları’ndan Ortak Açıklama

ASEAN ülkelerinin dışişleri bakanları, Filistin halkının geleceğini tayin etme hakkına olan desteklerini sürdürdüklerini duyurdu. Yapılan ortak açıklamada, “Tüm taraflara, uluslararası hukuka uygun olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu kararlarının dikkate alınarak, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi adına barışçıl yollarla çaba sarf etmeye davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

58. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı Kuala Lumpur’da

58. ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) Dışişleri Bakanları Toplantısı, Malezya’nın Kuala Lumpur şehrinde gerçekleştirildi. Toplantıda “Kapsayıcılık ve Sürdürülebilirlik” teması altında yapılan görüşmelerde, ASEAN ülkelerinin bölgede barış, güvenlik, istikrar ve refah sağlama konusundaki stratejik önemine vurgu yapıldı. Açıklamada, “ASEAN ve bu çerçevede yürütülen süreçler, yapıcı diyalog ve somut işbirliğine katkı sağlayan açık platformlar olmaya devam etmektedir.” denildi. Güney Çin Denizi’nde yaşanan sorunlara ilişkin de görüşlerin paylaşıldığı toplantıda, bölgede barışın korunmasının önemine dikkat çekildi.

Myanmar ve Kore Yarımadası Endişeleri

Myanmar’daki çatışmalar ve insani durum nedeniyle derin endişe duyulduğunun vurgulandığı açıklamada, “Sivillere ve kamu binalarına yönelen şiddet olaylarını kınıyoruz. İlgili tarafların, ayrım gözetmeyen şiddeti derhal durdurması ve bölgede insani yardımların ulaştırılabilmesi için somut adımlar atmalarını bekliyoruz.” denildi. Ayrıca, Kore Yarımadası üzerindeki güvenlik durumuna ilişkin de barışçıl diyalog çağrısında bulunuldu. Kuzey Kore’nin füze denemeleri ve bölgedeki artan gerilim hakkında kaygılar belirtilerek, tüm taraflardan uluslararası yükümlülüklere uymaları istendi.

Ukrayna ve Orta Doğu’daki Gerginlikler

ASEAN, Rusya-Ukrayna çatışmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. “Tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği hususunda çağrılarımızı yineliyoruz.” denilen açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin barışçıl çözüm çabalarına destek verildiği kaydedildi. Orta Doğu’daki çatışmaların devam etmesi ve insani durumun aciliyeti üzerinde de durularak, “Tüm taraflar, durumu daha da kötüleştirebilecek eylemlerden kaçınmalı ve diyalog yoluyla çözümler geliştirmelidir.” ifadelerine yer verildi. Sadece sivil altyapıya yönelik saldırılar değil, sivil zararların da büyük kaygı yarattığı belirtildi.

Ayrıca, ASEAN ülkelerinin Gazze’ye insani yardımlar konusunda verdikleri destek ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmanın yollarının hızlandırılması gerektiği ifade edildi. “Filistin halkının kendi geleceğini belirleme hakkına olan desteğimizi sürdürüyoruz.” denilen açıklamada, iki devletli çözümün hayata geçirilmesine yönelik barışçıl adımlar için ilgili taraflara çağrılar yapıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı