Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güneş Altında 20 Dakika Geçirmenin D Vitamini Sentezindeki Önemi Vurgulandı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın, D vitamininin kemik sağlığı için hayati olduğunu belirtti. Günlük 20 dakika güneş ışığı almanın yeterli olduğunu vurgulayan Altın, D vitamininin MS, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisini ifade etti. Güneş altında geçireceğiniz kısa sürelerin önemine dikkat çekti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın, D vitamininin kemik sağlığı

D Vitamininin Önemi ve Güneşin Rolü

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın, günlük 20 dakika güneş ışığına maruz kalmanın, kısa kollu tişört ile bile D vitamini sentezine yardımcı olduğunu belirtti. Yeterli D vitamini alınmamasının osteoporoz, bel bükülmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine değinen Altın, “D vitamini eksikliği, MS, diyabet, kanser, demans ve depresyon gibi birçok rahatsızlığın riskini artırıyor” ifadelerini kullandı.

D Vitamini ve Sağlık

Elazığ Medilines Hastanesi’nde görev yapan Dr. İsa Altın, son yıllarda D vitamininin sağlık üzerindeki etkilerinin daha da önem kazandığını hatırlatarak, “Bu vitamin, birçok hastalığın önlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Günlük sadece 20 dakika güneş altında bulunarak D vitamini alımını sağlamak mümkün. Güneşin dik olduğu saatlerde, yani 11:00 ile 15:00 arasında bu süreyi değerlendirmek en uygun zaman dilimidir.” dedi.

Uzun süre güneşte kalmak gerektiğinde, güneş koruyucu krem kullanmanın da önemine dikkat çeken Altın, “Güneş kremleri cilt kanseri riskini azaltmada etkili bir savunma mekanizmasıdır” diye ekledi.

D Vitamininin Doğru Alımı

D vitamininin deride güneş ışığı ile aktifleştiğini belirten Dr. Altın, Türkiye’nin diğer birçok ülkeye kıyasla deri kanseri riski açısından avantajlı olduğunu belirtti. “Yeterli D vitamini alınmadığında, osteoporoz gibi kemik hastalıkları baş gösterebilir. Doğal D vitamini alımında, toplu taşımadan ziyade yürüyerek güneş ışığına maruz kalmayı tercih etmenizi öneririm” şeklinde konuştu.

D vitamininin besin kaynakları arasında balık, bitkisel ve hayvansal ürünlerin bulunduğunu ifade eden uzman, güneş ışığının bu vitaminin aktifleşmesi için kaçınılmaz bir unsur olduğunu vurguladı.

Son olarak, D vitamini seviyelerinin hastanelerde düzenli olarak kontrol edildiğini belirten Dr. Altın, “En az 6 ayda bir kontrollerin yapılması, sağlık açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.