Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başak Mireli’nin “Solo Türkiye Turu Rekoru” ile Okyanus Aşan İlk Kadın Yelkenci Olma Başarısı

Türkiye’nin okyanus aşan ilk kadın yelkencisi Başak Mireli, Hopa’dan başlayarak İskenderun’a kadar olan “Solo Türkiye Turu”nu 15 gün 6 saat 41 dakikada tamamlayarak yeni bir rekora imza attı. Mireli, zorlu koşullara rağmen bu parkuru sıfır motorla yarışarak bitiren ilk kadın yelkenci oldu.

Türkiye'nin okyanus aşan ilk kadın yelkencisi Başak Mireli, Hopa'dan başlayarak

Başak Mireli, Okyanus Aşan Rekor Kırdı

Türkiye’nin okyanus aşan ilk kadın yelkencisi olan Başak Mireli, Artvin’in Hopa ilçesinden başlayarak Hatay’ın İskenderun ilçesine uzanan “Solo Türkiye Turu Rekoru” denemesinde kayda değer bir başarı elde etti. Mireli, 1500 deniz milini yalnızca 15 gün 6 saat 41 dakikada tamamlayarak, bu parkuru hem motor kullanmadan bitiren, hem de bunu tek başına başaran ilk kadın yelkenci unvanını elde etti.

Öncü Yelkenci 2022’de Tarihe Geçmişti

2022 yılında Atlantik Okyanusu’nu 24 günde yelkenle geçen ilk Türk kadın yelkencisi olarak adını tarihe yazdıran Mireli, yeni rekor denemesine 21 Haziran’da Hopa’dan başladı. Karadeniz’in zorlu dalgaları, boğaz geçişleri, Ege’nin sert fırtınaları ve Akdeniz’in kavurucu sıcaklıklarıyla dolu bu parkuru geride bırakan tecrübeli yelkenci, İskenderun Limanı’na ailesi ve sponsorlarının çiçekleri eşliğinde taçlandırıldı.

Mireli’nin Zorlu Yolculuğu

Mireli, yolculuğunda pek çok zorluk ile karşı karşıya kaldığını ise şu sözlerle ifade etti: “Doğu Karadeniz gerçek bir harikalar diyarıydı ama bir o kadar da zordu. İlk gün yanımdan bir hortum geçti. Dev dalgalarla mücadele ettim. İki boğazı yelkenle geçerken Ege’de fırtınaya yakalandım. Karadeniz’deki savaş sebebiyle GPS sistemleri çalışmadı. Haritalarım bozuldu ve telefonumdaki navigasyon uygulaması da tamamen işlevsiz kaldı. Ancak pes etmedim.”

Mireli, bozulan elektronik sistemlerin ardından güzergâhını balıkçılardan aldığı bilgiler ve meteorolojik destekle devam ettirdi. Ayrıca sahil güvenlikten de onay alarak rotasına ve hedeflerine bağlı kalmayı başardı.

İskenderun’a Ulaşmanın Anlamı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yolculuğunu tamamlayan Mireli, 6 Şubat depremlerini hatırlatarak, “Bu topraklar zor günler geçirdi. Onların yaşadığı acıları düşündüğümde bu yolculuğu tamamlamam gerektiğini hissettim. Bu başarı, onlara bir selam olsun. Yeni hedefim Pasifik Okyanusu’nu geçmek,” şeklinde konuştu.

Başak Mireli’nin hikayesi, yalnızca spor camiasını değil, tüm Türkiye’yi gururlandırmayı başardı. Başarısının, azim ve dayanıklılığın simgesi olarak değerlendirileceği ifade ediliyor.