Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çorum Kalesi’nde Devam Eden Restorasyon Çalışmaları, Tarihi Yapıya Yeniden Hayat Verecek

Çorum Kalesi, 11. yüzyıldan bu yana önemli bir yerleşim alanı olmuştu. 2010’a kadar burada yaşayan İbrahim Bayatlı, kalenin bölgedeki toplumsal dokunun simgesi olduğunu belirtirken, restorasyon çalışmalarının ardından kalenin turizme açılacağını vurguladı.

Çorum Kalesi, 11. yüzyıldan bu yana önemli bir yerleşim alanı

Çorum Kalesi’nde Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

Çorum’da, 1100 yıl öncesine tarihlenen ve 2010 yılına kadar insanların yaşadığı Çorum Kalesi’nde devam eden restorasyon faaliyetleri dikkat çekiyor. Uzun yıllar boyunca bu tarihi mekânda yaşamış olan vatandaşlardan biri, Osmanlı döneminden bu yana kaledeki yaşamın özlemini duyduğunu belirtti.

Tarihi Kale Yeniden Hayat Bulacak

Anadolu Selçuklu Devleti’nin hükümdarı Sultan Kılıç Arslan tarafından 11’inci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Çorum Kalesi’nde 2023 yılı itibarıyla başlayan restorasyon çalışmalarına hız verildi. 2010 yılına kadar halkın yerleşim yeri olan kale, yapılacak onarımlar sonucunda turizm açısından cazibe merkezi haline getirilecek. Tarihi yapısıyla ön plana çıkan kalede restorasyon süreci büyük ölçüde tamamlanmak üzere. Çorum Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon, kalenin Cumhuriyet dönemi boyunca ev sahipliği yaptığı insan toplulukları ile de dikkat çekiyor. Kale içinde yer alan bir cami, üç tescilli bina ve 39 metruk yapı, 2010 yılında kamulaştırılarak kent tarihine kazandırıldı. Geçen yıl Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü onayıyla kalenin bazı yapıları yıkılırken, metruk hale gelen diğer binaların da yıkımına izin verildi.

Kalenin Duygusal Bağları

Çorum Kalesi’nde 1973-2010 yılları arasında yaşamış olan İbrahim Bayatlı, kalenin tarihi öneminin yanı sıra yakın tarihe kadar insanların yaşamına ev sahipliği yapmış olması nedeniyle şehre büyük katkı sağladığını vurguladı. Kaledeki anılarını paylaşan Bayatlı, yaşamış oldukları döneme ait bir fotoğrafı hala sakladığını ifade etti.

Geçmişteki Yaşam Tarzı

2010 yılında kamulaştırma süreciyle birlikte evlerinden ayrıldıklarını anlatan Bayatlı, kaledeki yaşam şartlarını şu sözlerle aktardı: “1973 yılında kaleye geldim ve 2010’a kadar burada kaldım. Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi’nin ‘Bu Çorum Kalesi bir defa yapılmıştır’ ifadesini hatırlıyorum. Kalenin içinde 44 hanelik bir mahalle oluşmuştu. Mahallemiz çok samimiydi; herkes birbirine yardımcı olurdu. Kapılar açık olurdu, komşulardan birinin evindeki yemek kokusu, diğerine ulaştığında hemen bir tabak ikram edilirdi. Kaledeki yaşam şekli çok samimi ve sıcak ilişkilerle doluydu. Ancak kalenin yaşam alanı olarak devri, Kültür Varlıkları’na geçirildi ve sonrasında belediye restorasyon amacıyla buraları tahliye etmek durumunda kaldı.”

Çorum Kalesi’nin restorasyon sürecinin kent tarihine ve turizm potansiyeline katkı sağlaması bekleniyor.