Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar’daki Geleneksel Leklek Fasulyesinin Üretimini Destekleyerek Ekonomik ve Ekolojik Hedeflere Ulaşıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar’ın Şeyh Ömer Mahallesi’nde, yok olma tehlikesi altındaki Leklek fasulyesinin üretimini teşvik ediyor. Proje kapsamında, 15 çiftçiye 150 kilogram atalık tohum dağıtıldı. Ziraat mühendisi Aylin Kutlu, biyoçeşitliliği koruma ve yerel tarımı destekleme amacını vurgularken, mahalle muhtarı Resul Kurar da bu desteğin ekonomik katkı sağladığını belirtti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar'ın Şeyh Ömer Mahallesi'nde, yok olma tehlikesi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yerel Çiftçilere Destek Veriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar ilçesine bağlı Şeyh Ömer Mahallesi’nde, yerel bir tür olan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Leklek fasulyesinin üretim sürecine katkı sağlayarak, hem atalık tohumları korumaya hem de yerel üreticilere ekonomik destek sunmaya devam ediyor.

Leklek Fasulyesi Projesi Hızla İlerliyor

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Atalık Tohumların Yerinde Korunması ve Pazarlanması’ projesi kapsamında, Şeyh Ömer Mahallesi’nde sadece bu bölgeye özgü olan Leklek fasulyesinin üretimi teşvik ediliyor. Kültürel mirasın korunmasını hedefleyen bu proje ile mahalledeki 15 çiftçiye toplamda 150 kilogram yerel tohum yardımı sağlandı. Her bir çiftçiye, 1 dekar tarım alanı için 10 kilogramlık tohum verilmesiyle birlikte, sezona ilk adım, üreticilerden Resul Kurar’ın tarlasındaki ekimle atıldı. Bu proje, yerel çeşitlerin korunmasını, üretim miktarının artırılmasını ve bu nadide tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Projenin Önemi ve Hedefleri

Tarımsal Hizmetler Dairesi’nden ziraat yüksek mühendisi Aylin Kutlu, projenin bölgeye katkısını vurgulayarak, “Büyükşehir olarak, ‘Atalık Tohumların Yerinde Korunması ve Pazarlanması’ projesi ile Gülnar ilçesi Şeyh Ömer Mahallesi’nde mevcut olarak üretimi yapılan ve yerel olan Leklek fasulyelerinin daha fazla üretilmesi ve gelecek nesillere aktarılması hedefiyle projeyi hayata geçirdik,” açıklamasında bulundu. Kutlu, toplamda 150 kilogramlık dağıtım yapıldığını belirterek, “Proje ile biyoçeşitliliğin korunmasının yanı sıra sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. 2020’den bu yana atalık tohumların korunması ve artırılması için projelerimiz devam etmekte” diye ekledi.

Çiftçilerin Memnuniyeti

Şeyh Ömer Mahallesi Muhtarı Resul Kurar, Leklek fasulyesinin atalarından miras kaldığını ve korunmasının oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Leklek fasulyesi, dedelerimizden miras kalan bir ürün. Ekonomik durumumuz yüzünden üretim yapamıyorduk. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı destekle, topraklarımızda daha fazla üretim gerçekleştirmeye başladık. Bu fasulye yalnızca bizim mahallemizde yetişiyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.