Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Filyos Limanı’na doğru yola çıktı

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’de 234 gün süren kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayarak Çanakkale Boğazı’ndan geçti. Filyos Limanı’na yönelen geminin, 9 aylık görev sonrası bakım ve onarım yapılacak. Oruç Reis, deniz altı kaynakları için önemli kabiliyetlere sahip.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali'de 234 gün süren kıtalar

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Çanakkale Boğazı’ndan Geçiş Yaptı

Somali’de ilk kıtalar arası görevini başarıyla gerçekleştiren Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı. Oruç Reis, Filyos Limanı’na ulaşmak üzere Marmara Denizi’ne doğru ilerliyor.

Geçtiğimiz yılın 4 Ekim tarihinde Filyos Limanı’ndan hareket eden Oruç Reis, Somali’de toplamda 234 gün süren bir görev icra etti. Geminin, Somali sularındaki 3 farklı deniz blokunda 4 bin 464 kilometrekarelik bir alanda üç boyutlu sismik veri toplama işlemi 6 Haziran’da sona erdi. Görevinden dönerken, 15 Haziran’da Mogadişu Limanı’nda düzenlenen bir uğurlama töreninin ardından yola çıkan Oruç Reis, Süveyş Kanalı’ndan geçerek Akdeniz’e ulaştı.

Çanakkale Boğazı’na Girişi ve İlerleyişi

Oruç Reis, sabah saat 08.25 sularında Ege Denizi’nden giriş yaparak, saat 10.00 itibarıyla Çanakkale önlerine ulaştı. Kilitbahir Kalesi ve Kilitbahir köyü yakınlarındaki ‘Dur Yolcu’ yazısının önünden geçen gemi, beraberinde bulunan Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi ile birlikte Nara Burnu’nu geçtikten sonra Filyos Limanı’na doğru yol alacak. Geminin yaklaşık 9 ay süren görev sonrası Filyos’a yanaşarak bakım ve onarım geçirmesi bekleniyor. Bu süreçten sonra Oruç Reis, yeni görevine hazırlanacak.

Boğazdan geçişi esnasında Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ne Türk donanmasından ‘F-241 TCG TURGUTREİS’ ve ‘F-495 TCG GEDİZ’ fırkateynleri eşlik etti.

Oruç Reis’in Özellikleri ve Kapasitesi

2017 yılında tamamen yerli ve milli imkanlarla inşa edilen Oruç Reis, doğal kaynak arama faaliyetlerinin yanı sıra kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmaları için de uygun bir yapıdadır. 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğindeki bu gemi, deniz altında petrol ve doğal gaz arama konularında hem iki hem de üç boyutlu sismik araştırmalar yapabilme kapasitesine sahiptir.