Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

11. Nükleer Santraller Zirvesi Ankara’da Enerji ve Sanayi Alanındaki Gelişmeleri Tartıştı

11. Nükleer Santraller Zirvesi, Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin 2040’a kadar 20 bin megavat nükleer güce ulaşmayı hedeflediğini belirtti. NÜKSAK oluşturulmasıyla yerli sanayi altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

11. Nükleer Santraller Zirvesi, Ankara Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde yapıldı.

11’inci Nükleer Santraller Zirvesi Ankara’da Gerçekleştirildi

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) iş birliğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen 11’inci Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), İstanbul’da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Zirvenin açılışında ASO Başkanı Seyit Ardıç, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Hasan Mandal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı gibi önemli isimler yer aldı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Nükleer Enerji Teknoloji Kurumu (SNPTC) Başkan Yardımcısı Ma Mingjun gibi uluslararası katılımcılar da etkinlikte hazır bulundu.

Türkiye’nin Nükleer Enerji Hedefleri

Başkan Ardıç, Türkiye’nin 2053 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği net sıfır emisyon hedefine dikkat çekerek, nükleer enerjinin bu stratejik yolculuktaki kritik rolünü vurguladı. Ardıç, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ardından Sinop ve Trakya projeleri ile ülkemizin nükleer kurulu gücünü 2040’a kadar 20 bin megavata çıkarma hedefimiz bulunuyor. Bu hedef, sadece enerji üretimini artırmakla kalmayıp, yüksek teknolojili üretimi ve yerli mühendislik kabiliyetlerini geliştirmeyi de kapsamaktadır. Küresel enerji dönüşümünde mühim bir aktör olmayı, bölgesel bir tedarik merkezi olmayı amaçlıyoruz. Özellikle Küçük Modüler Reaktörler (SMR), geleceğin enerji sistemlerinde önemli bir yere sahip olacaktır” ifadelerini kullandı.

NÜKSAK ile Yerli Sanayi Gelişimi

Başkan Ardıç, Türkiye’de ilk kez kurulan nükleer sanayi kümelenmesi NÜKSAK ile sanayicilerin nükleer enerji alanında eğitim aldığını belirtti. “NÜKSAK, özellikle Akkuyu Projesinin yerelleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Şu an 75 öncü sanayici ile ilk safhasını başarıyla tamamladık. Nükleer kalite paslanmaz çelik Ar-Ge çalışmaları ve uluslararası sertifikasyon süreçleri bu projelerle etkin bir şekilde yürütüldü. NÜKSAK-2 ile teknolojiye dayalı güçlü bir sanayi altyapısı kurmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Rektör Mandal, nükleer enerjinin sürdürülebilir ve güvenilir enerji politikalarında önemli bir unsur olduğunu ifade ederek, “2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgemiz, ‘Nükleer Teknoloji Geliştirme Parkı’ kurulmasını öngörmektedir. Bu hedef, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin akademik liderliğinde gerçekleştirilecektir” dedi.

Salih Sarı, Türkiye’nin artan elektrik talebine karşı koymak için dört ayaklı bir enerji stratejisi benimsediklerini belirtti. Yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliği ve yerli gaz kaynaklarının geliştirilmesine önem verdiklerini vurguladı.

Nükleer Sanayi Derneği’nin başkanı Alikaan Çiftçi, Türkiye’nin nükleer enerji yolculuğunun artık sadece bir üretim meselesi değil, aynı zamanda uluslararası dünyada bir etki alanı oluşturacak çok yönlü bir strateji olduğunu dile getirdi.

Zirvenin sonunda, ASO Başkanı Seyit Ardıç, katılımcı firmaların stantlarını ziyaret ederek bu alandaki ilerlemeleri hakkında bilgi aldı.