Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kök Hücre Tedavileriyle İlgili Bilgiler Paylaşan Prof. Dr. Erdal Karaöz: Türkiye, Öncü Ülke Olma Yolunda İlerliyor

Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kök hücre temelli tedavilerin gelişiminden bahsederek, hücresel tedavi yöntemlerinin birçok hastalık için etkili olduğunu vurguladı. Kök hücreler, kanser gibi hastalıklarda alternatif bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye'de kök hücre temelli tedavilerin gelişiminden

Kök Hücre Tedavileri Türkiye’de Gelişiyor

Kök hücre uzmanı olarak tanınan Prof. Dr. Erdal Karaöz, kök hücre temelli tedavi yöntemlerinin artık birçok hastalığın tedavisinde etkili bir biçimde kullanıldığını ve Türkiye’nin bu alanda öncü ülkelerden biri olma yolunda hızla ilerlediğini açıkladı.

Toplantıda Önemli Bilgiler Paylaşıldı

Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi’nin Direktörü ve İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Karaöz, Bursa’da gerçekleştirilen bir bilgilendirme toplantısında hekimlere hücresel tedavi ve gen terapileri üzerine değerli bilgiler sundu. Modern tıbbın en hızlı büyüyen alanlarından biri olarak kabul edilen hücresel tedaviler hakkında konuşan Karaöz, birçok hastalığın artık ilaçlar ve cerrahi yöntemlerin ötesinde hücresel tedavilerle de iyileştirilebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Karaöz, “Son 30 yıldır, bazı hastalıkların hücreler yoluyla tedavi edilebileceğini öğrendik. Amerika, Japonya, Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerde hücresel tedavi uygulamaları yaygın hale geldi. Türkiye olarak, Sağlık Bakanlığı’nın onayı sayesinde hücresel ürünlerin kliniklerde kullanılabilmesi bizim için önemli bir gelişme” dedi.

Kanserle Mücadelede Yenilikçi Yöntemler

Kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden kaçabilme yeteneği nedeniyle geleneksel tedavi yöntemlerinin her zaman yeterli sonuç vermediğini vurgulayan Karaöz, “Uzun yıllardır kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler bu kanser türlerini durdurmaya çalışıyor ancak bazı durumlarda bu yöntemler sınırlı başarı sağlıyor. Oysa vücudumuzda kanserle savaşabilen bağışıklık hücreleri mevcut. Ancak kanser hücreleri, sekiz farklı yöntemle bu hücreleri atlatabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Karaöz, CAR-T teknolojisi sayesinde bağışıklık hücrelerinin laboratuvar ortamında genetik olarak yeniden programlandığını ve sadece kanser hücrelerini hedef alacak biçimde eğitildiğini ifade etti. “Hastaların kendi bağışıklık hücrelerini alıp, gen transfer teknolojileri ile eğiterek vücuda geri naklediyoruz. Bu yöntemle sadece kanser hücreleri hedef alınarak yok ediliyor.” dedi. Prof. Dr. Karaöz, ülkemizde bu teknolojinin önümüzdeki yıl hematolojik kanserlerde başlamasının ardından, sırasıyla diğer kanser türlerine ve otoimmün hastalıklara uygulanacağını açıkladı.

Hücresel Tedavi Alanında Dikkatli Olunmalı

Bu alandaki uygulamaların istismar edilebileceğine dikkat çeken Karaöz, “Bilimsel temeli olmayan uygulamalara yer verildiğine rastlıyoruz. Merdiven altı üretimler ve yurtdışına sevk edilen hastalar bu sorunların başında geliyor. Bu nedenle ekip olarak, illere giderek hekimlere araştırmalara dayalı ve etik bilgilendirmeler yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bursa’nın ardından bilgilendirme toplantılarının ilerleyen günlerde Trabzon, İzmir ve Ankara’da da gerçekleşeceğini belirten Karaöz, Adana ve Gaziantep gibi illerde de bu konuda eğitimler verileceğini ifade etti.