TVHB’den Yetersiz Veteriner Hekim Kadrosuna Tepki
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından ilan edilen 240 sözleşmeli personel alımında yalnızca 6 veteriner hekim pozisyonu açılmasına karşı çıktı.
TVHB, yaptığı basın açıklamasında, belirlenen 6 kadronun yetersiz olduğunu ve adaletsiz bir değerlendirme ile belirlendiğini ifade etti. Türkiye genelinde atama bekleyen birçok veteriner hekimin bulunduğuna dikkat çeken birliğin temsilcileri, bu sayının kabul edilemez derecede az olduğunu belirtti. Açıklanan kadro sayısının, ülkenin hayvanların korunması ve refahı açısından kesinlikle yetersiz kaldığı kaydedildi. TVHB, DKMP’nin bu durumu yeniden gözden geçirip, veteriner hekim kadrosunun artırılması gerektiğini vurguladı.
Sözleşmeli Personel Alımı Üzerine Açıklama
TVHB’nin basın açıklamasında, “Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından açıklanan 240 sözleşmeli personel alımında yalnızca 6 veteriner hekim kadrosunun belirlenmesi, derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Kendi mesleki hayatını sürdürebilmek için aşırı bir şekilde bekleyen binlerce veteriner hekim, bu duruma büyük bir umutsuzlukla yaklaşmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Ayrıca, 13 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ ile DKMP’ye önemli görevler düştüğünün altı çizildi. Bu yönetmelik doğrultusunda, DKMP’nın sahipsiz hayvanların korunması, rehabilitasyonu ve bakım süreçlerinde kritik rol oynadığı belirtilirken, belirtilen 6 kadronun bu sorumlulukları karşılayamayacağı vurgulandı.
Hayvan Refahı İçin Kadro İhtiyacı
TVHB açısından, sahipsiz hayvan meselesinin çözümünde veteriner hekimlerin önemine değinildi ve artan hayvan popülasyonu ile zoonotik hastalık risklerinin ciddi bir durum yarattığına dikkat çekildi. Bu durum karşısında mevcut kadro sayısının yetersiz kaldığı, dolayısıyla iş yükünün daha da ağırlaşacağı ifade edildi.
Veteriner hekimlerin mesleklerini icra edebilmeleri için bu süreçte yeterli cezai kadrolara ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, kendilerinin hayvan koruma çalışmalarına destek olabilmeleri için bu kararın acilen tekrar gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
Veteriner hekim alımındaki sayının, gerçek ihtiyaçları karşılayacak şekilde revize edilmesi ve bu konuda önceliklerin belirlenmesi talep edilerek, hayvan hakları ve kamu sağlığı açısından sorunun üstesinden gelinmesi gerektiği ifade edildi.