Manifest Grubuna Yönelik Dans Eleştirileri ve Soruşturma Tamamlandı
İstanbul’daki bir konser sırasında kullanıcıların objektiflerine yansıyan dans figürleri konusunda oluşan tartışmalar sona erdi. “Manifest” adlı müzik grubunun 6 Eylül 2025’te verdiği halka açık konser, “hayasızca hareketler” ve “teşhircilik” gibi suçlamalara maruz kaldı. Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, grup üyelerinin “teşhir suretiyle hayasızca hareketlerde bulunma” suçlamasıyla 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Dans Figürlerinin Toplumsal Etkileri İncelendi
İddianamede, konser sırasında gerçekleştirilen dans gösterilerinin, özellikle çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı belirtildi. Dans figürlerinin, toplumun genel edep anlayışını aşarak iffet, ar ve haya gibi duygulara saldırıda bulunduğu vurgulandı. Bu eylemlerin, gençlerin haya duygusunu zedeleyecek mahiyette olduğu ifade edildi.
Kıyafet ve Hareketlerin Mahremiyet Algısına Zarar Verdiği İddia Edildi
Soruşturma dosyasında yer alan bilgilerle hareketlerin, cinsel nitelik taşıdığı ve toplumun ortak mahremiyet algısını zedelediği değerlendirildi. Aynı zamanda, bu tür eylemlerin sosyal medya gibi platformlarda geniş bir kitleye ulaşarak aleniyet unsurunu sağladığı ifade edildi. İddianamede, şüphelilerin sergiledikleri kıyafetlerle ve dans figürleriyle teşhircilik suçu işledikleri kaydedildi.
Şüpheliler Hapis Cezası Talebiyle Yargılanacak
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan değerlendirmelerde, Ayça Dalaklı, Esin Bahat, Hilal Yelekçi, Lidya Pınar, Mina Solak, Sueda Uluca ve Zeynep Sude Oktay isimli şüphelilerin, “teşhir suretiyle hayasızca hareketlerde bulunma” suçlamasıyla 6 aya kadar 1 yıl hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde basit yargılama usulüyle başlanacak.