Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kırım Kongo Kanamalı Ateş Tehdidine Dikkat: Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar’dan Önleyici Tavsiyeler

Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hakkında önemli uyarılarda bulundu. Kırsal alanda koruyucu giysiler tercih edilmesi ve düzenli kontrol yapılması gerektiğini vurguladı. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ve kas ağrısı yer almakta, dikkate alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabilir.

Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, Kırım Kongo Kanamalı

Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) Riskine Dikkat Çekiliyor

Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı ile ilgili farkındalığın artırılması ve erken teşhisin önemi üzerine vurgularda bulunan Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, “Kırsal alanlarda açık renkli ve uzun kollu giysilerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve doğadan döndükten sonra vücudun özellikle kıvrım bölgelerinin kene açısından kontrol edilmesi gerekmektedir” şeklinde bilgiler paylaştı.

KKKA Hastalığı Hakkında Bilgiler

KKKA hastalığının Nairovirüs ailesinden bir virüs tarafından ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Tartar, bu hastalığın genellikle insanlara keneler aracılığıyla bulaştığını belirtti. Virüsün yayılma yolları arasında enfekte kenelerin ısırması, enfekte hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas ile daha nadir olarak hasta bireylerden kan yoluyla bulaşma yer alıyor. Hastalığın başlangıç belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık ve halsizlik sıralanıyor. Hastalık ilerledikçe kanama riskinin arttığına dikkat çeken Tartar, deri altındaki morluklar, burun kanamaları ve iç organlarda kanamaların görülebileceğini, bu durumun çok ciddi seyrederek ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı. Türkiye’de KKKA hastalığına özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlandığını belirten Tartar, bölgesel farkındalığın ve erken teşhisin hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu kaydetti.

Korunma Yöntemleri

Kenelerle temasın önlenmesi adına alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tartar, kırsal alanlarda uzun kollu ve açık renkli giysilerin tercih edilmesinin önemini vurguladı. Pantolon paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini, doğa gezilerinin ardından vücudun detaylı bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kenelere doğrudan temas edilmemesi gerektiğini ve kene tespit edildiğinde profesyonel bir yöntemle çıkartılması gerektiğini söyledi. Sağlık personelinin hasta ile temasta mutlaka koruyucu ekipmanlar kullanması gerektiği konusuna da değinen Tartar, eldiven, maske ve gözlük gibi kişisel koruyucu önlemlerin önemine dikkat çekti.